Poniżej przepis a tutaj jeszcze kilka słów na Nowy Rok.
Życzę Wam wszystkim i każdemu z osobna,
wiele radości z tych drobnych rzeczy, bo takie cieszą najbardziej,
wiele szczęścia w miłości oraz w każdej innej sferze życia:)
Oby ten 2013 rok był jeszcze lepszy od poprzedniego,
niech otaczają Was sami życzliwi ludzie, przy których czujecie się bezpieczni i szczęśliwi.
Bez których imprezy są nudne, a z którymi możecie porozmawiać nawet na te najbardziej poważne tematy.
By każdego dnia był przy Was ktoś, kto poda pomocną dłoń. Kto nie bedzie pytał, tylko pocieszy kiedy będzie potrzeba. Ktoś z kim kolejny dzień, nawet w deszczu będzie udany:)
Buziaki :*
- 1 kg fileta z dorsza
- 1 kg marchewki
- 600 g pietruszki
- 5 listków laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- masło do smażenia
- ok 3 łyżek koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- Marchewkę i pietruszkę należy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie włożyć wszystko do garnka, dodać listki, ziele i łyżkę masła, podlać wodą do połowy warzyw i dusic na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
- Rybę pokrójcie na mniejsze kawałki, posólcie i popierzcie, po czym usmażcie na maśle. Usmażoną rybą odstawcie na bok.
- Jak warzywa będą miękkie a woda całkiem odparuje, dodajcie do nich koncentrat i 2-3 łyżki masła. Przesmażcie całość kilka minut, doprawiając solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajcie więcej koncentratu.
- W naczyniu do zapiekania układajcie na przemian - zaczynając od cienkiej warstwy - warzywa i rybę, warzywami kończąc.
- Napisałam o naczyniu do zapiekania bo my z M. wolimy to danie w wersji na ciepło. Jeśli Wam bardziej pasuje na zimno, to ułóżcie składniki w ładnym naczyniu, które potem postawicie na stole:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz