środa, 19 grudnia 2012

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

      Już wiem, że zabraknie mi czasu, aby przed wigilią zaprezentować Wam wszystkie moje dania. Obiecuję, że w przyszłym roku - jeśli jeszcze tu ze mną będziecie - lepiej się przygotuję i zacznę wcześniej;) A teraz, możecie się zapoznać z najbardziej tradycyjnymi potrawami, przygotowanymi według receptur kucharek z mojej rodziny:)

Składniki:
  • 200 g kiszonej kapusty z marchewką
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1/2 średniej cebuli
  • 15 g suszonych grzybów
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Kapustę przepłuczcie zimną wodą, żeby nie była zbyt kwaśna, przełóżcie do garnka, dodajcie przyprawy i zalejcie wodą, tak aby tylko odrobinę przykrywała kapustę. Gotujcie do miękkości.
  2. W tym czasie namoczcie grzyby w gorącej wodzie i odstawcie na czas gotowania kapusty.
  3. Ugotowaną kapustę osączcie z wody, wyjmijcie przyprawy i bardzo drobno ją posiekajcie. Duście na 3 łyżkach oliwy pod przykryciem. 
  4. Grzyby osączcie z wody (ale zachowajcie tę wodę) i drobno posiekajcie.
  5. Na łyżce oliwy i masła zeszklijcie cebulkę i dodajcie do niej drobno posiekane grzyby. Duście przez ok 10 minut. W razie potrzeby podlewajcie wodą z moczenia grzybów.
  6. Dodajcie uduszone grzyby z cebulą do kapusty i duście jeszcze ok 10 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły.
Składniki na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 375 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
Przygotowanie:

Przesiejcie mąkę razem z solą na stolnicę. Zróbcie w niej mały dołek (w mące, nie w stolnicy) i wlejcie do niego wodę. Wyrobieniu ciasta należy poświęcić trochę czasu więc się nie spieszcie, bo jak mawia Suzie "co nagle to po diable" ;) Przygotowane ciasto rozwałkujcie na grubość ok 3 mm. Wytnijcie dowolnej wielkości krążki, na każdy połóżcie trochę farszu i zlepcie. Gotujcie pierogi w osolonej wodzie. Będą gotowe jak zaczną wypływać na powierzchnię. U mnie takie pierogi podaje się obowiązkowo podsmażone na maśle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz