Już wiem, że zabraknie mi czasu, aby przed wigilią zaprezentować Wam wszystkie moje dania. Obiecuję, że w przyszłym roku - jeśli jeszcze tu ze mną będziecie - lepiej się przygotuję i zacznę wcześniej;) A teraz, możecie się zapoznać z najbardziej tradycyjnymi potrawami, przygotowanymi według receptur kucharek z mojej rodziny:)
Składniki:
- 200 g kiszonej kapusty z marchewką
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1/2 średniej cebuli
- 15 g suszonych grzybów
- 4 łyżki oliwy
- łyżka masła
- sól, pieprz
- Kapustę przepłuczcie zimną wodą, żeby nie była zbyt kwaśna, przełóżcie do garnka, dodajcie przyprawy i zalejcie wodą, tak aby tylko odrobinę przykrywała kapustę. Gotujcie do miękkości.
- W tym czasie namoczcie grzyby w gorącej wodzie i odstawcie na czas gotowania kapusty.
- Ugotowaną kapustę osączcie z wody, wyjmijcie przyprawy i bardzo drobno ją posiekajcie. Duście na 3 łyżkach oliwy pod przykryciem.
- Grzyby osączcie z wody (ale zachowajcie tę wodę) i drobno posiekajcie.
- Na łyżce oliwy i masła zeszklijcie cebulkę i dodajcie do niej drobno posiekane grzyby. Duście przez ok 10 minut. W razie potrzeby podlewajcie wodą z moczenia grzybów.
- Dodajcie uduszone grzyby z cebulą do kapusty i duście jeszcze ok 10 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły.
- 450 g mąki pszennej
- 375 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
Przygotowanie:
Przesiejcie mąkę razem z solą na stolnicę. Zróbcie w niej mały dołek (w mące, nie w stolnicy) i wlejcie do niego wodę. Wyrobieniu ciasta należy poświęcić trochę czasu więc się nie spieszcie, bo jak mawia Suzie "co nagle to po diable" ;) Przygotowane ciasto rozwałkujcie na grubość ok 3 mm. Wytnijcie dowolnej wielkości krążki, na każdy połóżcie trochę farszu i zlepcie. Gotujcie pierogi w osolonej wodzie. Będą gotowe jak zaczną wypływać na powierzchnię. U mnie takie pierogi podaje się obowiązkowo podsmażone na maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz