Pierogi z jagodami to mój ulubiony letni przysmak. Niejedna sukienka wylądowała w dzieciństwie w koszu przez jagodowe plamy;) Jagody najlepsze oczywiście te uzbierane własnoręcznie. Pamiętam jak jeździliśmy z Suzie do lasu i zbieraliśmy jagody na wyścigi, po czym na wyścigi je zjadaliśmy. Zawsze jednak wracaliśmy z pełnymi wiaderkami dzięki pomocy Babuni:) W wersji, którą prezentuję dzisiaj, jagody występują u mnie po raz pierwszy i muszę przyznać, że od razu trafiony:) Szkoda, że nie mogliście widzieć wczoraj miny Malinki jak je zajadała....bezcenna!;)
To ja się teraz zabieram za pracę a Wy lepcie pierogi:)
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki dobrego kakao
- 1 jajko
- ok 200 ml ciepłej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 350 g świeżych, oczyszczonych jagód
- 1,5 łyżki miodu
- łyżeczka pasty waniliowej, pestki z jednej laski świeżej wanilii lub jeden cukier waniliowy (jeśli wybieracie cukier to dajcie mniej miodu)
- łyżka posiekanych listków świeżej mięty
Sos:
- 60 ml słodkiej śmietanki 30%
- 100 g dobrej białej czekolady
Przygotowanie ciasta:
- Przesiejcie mąkę z kakao i solą na stolnicę lub do miski (jak kto woli).
- Zróbcie po środku dołek i wbijcie do niego jajko. Dodajcie połowę wody i zacznijcie zagniatać ciasto. W razie potrzeby dodajcie więcej wody. Ciasto powinno być gładkie i dość miękkie.
Przygotowanie farszu:
- Przesypcie jagody do miski, dodajcie do nich miód i pastę waniliową i dokładnie całość wymieszajcie.
- Listki mięty ułóżcie jeden na drugim, zwińcie całość w rulonik i drobno posiekajcie.
- Dodajcie posiekaną miętę do jagód i wymieszajcie.
Przygotowanie sosu:
- Na bardzo małym ogniu ustawcie garnek i wlejcie do niego 1/2 szklanki wody.
- Na garnku ustawcie szklaną miskę i wlejcie do niej śmietanę i wsypcie pokruszoną czekoladę.
- Jak czekolada zacznie się topić wyłączcie gaz i mieszajcie aż całkiem się rozpuści i połączy ze śmietaną.
Przygotowanie pierogów:
- Podzielcie ciasto na 2-3 części i każdą cienko rozwałkujcie. Za pomocą szklanki lub metalowej foremki do ciastek wytnijcie z ciasta kółka o średnicy ok 7 cm.
- Do każdego krążka nałóżcie trochę farszu i dokładnie zlepcie aby pierogi nie popękały w trakcie gotowania.
- Gotujcie partiami w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Smacznego!!:)
UWIELBIAM!!! :-)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!:-)
Wyglądają OBŁĘDNIE!!!!!!
OdpowiedzUsuńAleż muszą być smaczne:)
OdpowiedzUsuńBede szczera: nie znosze lepic pierogow. Za to jesc lubie bardzo, wiec podkradam kilka :)
OdpowiedzUsuńPychotka, aż slinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńo matko nigdy czegoś takiego nie jadłam! wygląda bosko więc zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńczekolada, jagody?! Komu miałoby to nie smakować? o matulu, szkoda, że nie zaprosiłaś mnie dziś na obiad ..:D
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuja, chętnie bym takie zjadła
OdpowiedzUsuńKosztowałam pyszne pierożki u kuchareczki, pyszne aż rozpływały sie w ustach)
OdpowiedzUsuń