czwartek, 4 lipca 2013

"Francuskie" bułeczki z suszonymi pomidorami, bazylią i mozzarellą:)

    Kolejna szybka przekąska z ciasta francuskiego. Uwielbiam takie rzeczy, wystarczy 10 minut pracy a radość z jedzenia ogromna! Owe bułeczki powstały wczoraj po pracy i tak szybko jak się zrobiły, tak szybko zostały zjedzone. Udało mi się uchować kilka do biura dla mojej wiernej Smakoszki:) A w lodówce czai się jeszcze jedna porcja ciasta, pomidory i mozzarella...hmmm chyba wiem co zjem na kolację:) Smacznego dnia!



Składniki:
  • ciasto francuskie (375 g)
  • kilka łyżek ricotty
  • 1/2 słoiczka (o poj. 280 g) suszonych pomidorów
  • ok szklanki tartej mozzarelli
  • garść listków bazylii
  • świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
  1. Nastawcie piekarnik na 190 stopni. 
  2. Wyjmijcie ciasto z lodówki jak piekarnik będzie już rozgrzany, pamiętając, że ciasto francuskie musi być bardzo dobrze schłodzone przed pieczeniem.
  3. Posmarujcie ciasto cienką warstwą ricotty (zostawiając 1,5 cm nieposmarowanego brzegu z jednej strony), następnie równomiernie rozłóżcie posiekane z grubsza pomidory i porwane listki bazylii. Całość posypcie tartą mozzarellą i pieprzem po czym zwińcie w rulon. Pokrójcie na ok 2 cm kawałki i ułóżcie na blasze nacięciem do góry. Posypcie z wierzchu tartą mozzarellą i wstawcie do piekarnika. Pieczcie aż bułeczki urosną, zrumienią się a ser na wierzchu ładnie się podpiecze.



5 komentarzy:

  1. pięknie wyglądają:0 świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne były te bułeczki, bede czesciej wpadac na takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham suszone pomidory! Bardzo mi sie te buleczki podobaja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. PYSZNE!!!!!! Warto zrobić!!!!
    Marzena

    OdpowiedzUsuń