Kolejna szybka przekąska z ciasta francuskiego. Uwielbiam takie rzeczy, wystarczy 10 minut pracy a radość z jedzenia ogromna! Owe bułeczki powstały wczoraj po pracy i tak szybko jak się zrobiły, tak szybko zostały zjedzone. Udało mi się uchować kilka do biura dla mojej wiernej Smakoszki:) A w lodówce czai się jeszcze jedna porcja ciasta, pomidory i mozzarella...hmmm chyba wiem co zjem na kolację:) Smacznego dnia!
Składniki:
- ciasto francuskie (375 g)
- kilka łyżek ricotty
- 1/2 słoiczka (o poj. 280 g) suszonych pomidorów
- ok szklanki tartej mozzarelli
- garść listków bazylii
- świeżo mielony czarny pieprz
- Nastawcie piekarnik na 190 stopni.
- Wyjmijcie ciasto z lodówki jak piekarnik będzie już rozgrzany, pamiętając, że ciasto francuskie musi być bardzo dobrze schłodzone przed pieczeniem.
- Posmarujcie ciasto cienką warstwą ricotty (zostawiając 1,5 cm nieposmarowanego brzegu z jednej strony), następnie równomiernie rozłóżcie posiekane z grubsza pomidory i porwane listki bazylii. Całość posypcie tartą mozzarellą i pieprzem po czym zwińcie w rulon. Pokrójcie na ok 2 cm kawałki i ułóżcie na blasze nacięciem do góry. Posypcie z wierzchu tartą mozzarellą i wstawcie do piekarnika. Pieczcie aż bułeczki urosną, zrumienią się a ser na wierzchu ładnie się podpiecze.
pięknie wyglądają:0 świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPyszne były te bułeczki, bede czesciej wpadac na takie pyszności:)
OdpowiedzUsuńKocham suszone pomidory! Bardzo mi sie te buleczki podobaja:)
OdpowiedzUsuńPYSZNE!!!!!! Warto zrobić!!!!
OdpowiedzUsuńMarzena
Dziękuję! Też je bardzo lubię:)
Usuń