poniedziałek, 1 lipca 2013

Miętowa pasta z groszku i avocado.

    Jako smarowidło do pieczywa? "Pesto" do makaronu (z boczkiem np.)? A może zamiast tłuczonych ziemniaków do soczystego steka albo delikatnej ryby? Wybór pozostawiam Wam. U mnie było grane z pieczywem i ricottą oraz z makaronem i chrupiącym bekonem. Do rybki też to przyrządzę. Pycha!






Składniki:
  • szklanka mrożonego groszku (ten z puszki się do tego nie nadaje)
  • jedno spore avocado
  • 8 dużych listków mięty
  • plasterek masła czosnkowego lub łyżka masła i mały ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Zamrożony groszek przesmażcie na maśle z czosnkiem przez kilka minut aż się rozmrozi i zmięknie. Przełóżcie go do blendera i dodajcie obrane avocado, miętę oraz sok z cytryny. Zmiksujcie i doprawcie do smaku solą i pieprzem.





6 komentarzy:

  1. Zdrowa, ślicznie zielona i na pewno pyszna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ładny kolor ma:) jeszcze nie łączyłąm groszku z awokado:) bardzo ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne połączenie! I piękny kolorek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, jestem pod wielkim wrażeniem twoich pomysłów. Znam fajną knajpkę, w której wcinają posłowie i dziennikarze oraz aktorzy, gdzie bywa również
    Antoni Macierewicz, jednak takich wyśmienitych smaków u niego nie skosztuję przenigdy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. O jej, zawstydziłam się:) Jest mi bardzo miło, dziękuje:))

    OdpowiedzUsuń