Pozostając w klimacie upałów, mam dla Was propozycję na kolejną letnią zupę na zimno. Oto pyszne, lekkie i bardzo aromatyczne gazpacho z melona:)
Przed nami jeszcze kilka godzin pracy a potem pakujemy plecaki i lecimy na działeczkę. W lodówce, w jogurcie z kiszonymi cytrynami, curry, kolendrą, kurkumą i innymi aromatycznymi cudami marynują się już filety z kury na szaszłyki. W słoiczku czeka pozostała część miętowo bazyliowej oliwy, której użyję do sałatki z kus kusu i grillowanych warzyw a w butelkach chłodzi się zapas arbuzowej radości oraz buteleczka wypełniona sokiem z limonek i cytryn z dodatkiem brązowego cukru do napojów dla dorosłych, które w towarzystwie mięty i kostek lodu będziemy sączyć nad wodą. Cała micha mięsiw dla M. marynuje się również w mieszance przypraw o nazwie "co mi w ręce wpadło" pachnąc przy tym tak, że aż ślinka cieknie. Ziemniaczki do upieczenia w ognisku już zajęły swoje miejsce w torbie a Kocurą zajmą się moje Dziewczynki więc nie mam się czym martwić. Będzie nakarmiona, wyczesana, wymiziana, poganiana i noszona na rękach (uwielbia to!). No więc, smacznego i adios do poniedziałku Moi Mili!!:)
Składniki:
- 1 melon Galia
- 2 łyżki serka mascarpone
- ok 5cm kawałek zielonego ogórka
- 1/2 pęczka bazylii
- ok 10 dużych listków mięty
- 1/2 szklanki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- Melona obierzcie, wypestkujcie i pokrójcie na kawałki. Ogórka również obierzcie i pokrójcie na kawałki.
- Przełóżcie melona i ogórka do blendera, dodajcie mascarpone i dokładnie zmiksujcie po czym wstawcie do lodówki.
- Miętę z bazylią i miętą dokładnie zmiksujcie i doprawcie sokiem z cytryny tak aby był wyczuwalny ale nie dominował nad ziołami.
- Podawajcie gazpacho w schłodzonych szklankach polane aromatyczną oliwą.
Ps. Pozostała oliwą możecie użyć do sałatki z pomidorów albo tak jak ja planuję do sałatki z kus kusu z grillowanymi warzywami.
Takiej wersji jeszcze nie miałem okazji skosztować a wygląda fantastycznie :) idealna na dzisiejszy dzień ;)
OdpowiedzUsuńo rany, cudowny przepis
OdpowiedzUsuńzapisuję i śmigam na zakupy :)
Nie znałam takiej wersji-na lato świetna:)Udanego wyjazdu!
OdpowiedzUsuńWeekend zapowiadaja upalny - takie gazpacho, to coś idealnego do ochłody :-)
OdpowiedzUsuńMmm, działa wyobraźnia przy takich składnikach, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe smaki :]
OdpowiedzUsuńale myślę, że by mi posmakowało. lubię nietuzinkowe propozycje, szaleję za melonę i ostatnio wszystko doprawiam bazylią :]
Ale pomysł! Rewelacyjny!!!!!!
OdpowiedzUsuń