piątek, 2 sierpnia 2013

Melonowe gazpacho z bazyliowo miętową oliwą.

     Pozostając w klimacie upałów, mam dla Was propozycję na kolejną letnią zupę na zimno. Oto pyszne, lekkie i bardzo aromatyczne gazpacho z melona:) 
     Przed nami jeszcze kilka godzin pracy a potem pakujemy plecaki i lecimy na działeczkę. W lodówce, w jogurcie z kiszonymi cytrynami, curry, kolendrą, kurkumą i innymi aromatycznymi cudami marynują się już filety z kury na szaszłyki. W słoiczku czeka pozostała część miętowo bazyliowej oliwy, której użyję do sałatki z kus kusu i grillowanych warzyw a w butelkach chłodzi się zapas arbuzowej radości oraz buteleczka wypełniona sokiem z limonek i cytryn z dodatkiem brązowego cukru do napojów dla dorosłych, które w towarzystwie mięty i kostek lodu będziemy sączyć nad wodą. Cała micha mięsiw dla M. marynuje się również w mieszance przypraw o nazwie "co mi w ręce wpadło" pachnąc przy tym tak, że aż ślinka cieknie. Ziemniaczki do upieczenia w ognisku już zajęły swoje miejsce w torbie a Kocurą zajmą się moje Dziewczynki więc nie mam się czym martwić. Będzie nakarmiona, wyczesana, wymiziana, poganiana i noszona na rękach (uwielbia to!). No więc, smacznego i adios do poniedziałku Moi Mili!!:)





Składniki:
  • 1 melon Galia
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • ok 5cm kawałek zielonego ogórka
  • 1/2 pęczka bazylii
  • ok 10 dużych listków mięty
  • 1/2 szklanki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Melona obierzcie, wypestkujcie i pokrójcie na kawałki. Ogórka również obierzcie i pokrójcie na kawałki.
  2. Przełóżcie melona i ogórka do blendera, dodajcie mascarpone i dokładnie zmiksujcie po czym wstawcie do lodówki.
  3. Miętę z bazylią i miętą dokładnie zmiksujcie i doprawcie sokiem z cytryny tak aby był wyczuwalny ale nie dominował nad ziołami.
  4. Podawajcie gazpacho w schłodzonych szklankach polane aromatyczną oliwą.
    Ps. Pozostała oliwą możecie użyć do sałatki z pomidorów albo tak jak ja planuję do sałatki z kus kusu z grillowanymi warzywami.



7 komentarzy:

  1. Takiej wersji jeszcze nie miałem okazji skosztować a wygląda fantastycznie :) idealna na dzisiejszy dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany, cudowny przepis

    zapisuję i śmigam na zakupy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam takiej wersji-na lato świetna:)Udanego wyjazdu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Weekend zapowiadaja upalny - takie gazpacho, to coś idealnego do ochłody :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, działa wyobraźnia przy takich składnikach, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawe smaki :]
    ale myślę, że by mi posmakowało. lubię nietuzinkowe propozycje, szaleję za melonę i ostatnio wszystko doprawiam bazylią :]

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pomysł! Rewelacyjny!!!!!!

    OdpowiedzUsuń