Jeśli jeszcze nie zaczęliście robić ciasta to mam małą uwagę dla noszących biżuterię na palcach. Koniecznie ją zdejmijcie! Ja zapomniałam o swoim pierścionku i ciężko było go potem wyczyścić;)
Zanim zdecydowałam się umieścić ten przepis, przetestowałam go na 6 osobach. Od każdej z nich usłyszałam miłe słowo: "Pycha!", więc chyba nie muszę nic więcej dodawać:)
Składniki farszu:
na ok 30 sztuk
- 3 łyżki ricotty
- 120 g mięsa surowego łososia
- ok 1/2 szklanki prażonych płatków migdałów + 1/3 do dekoracji
- skórka otarta z 1/3 cytryny + łyżeczka soku
- spora szczypta soli i pieprzu do smaku
na 4 porcje
- 300 ml słodkiej śmietany 18%
- duży ząbek czosnku
- skórka otarta z jednej cytryny
- sól i pieprz do smaku
- Mięso łososia pokrójcie w drobną kostkę i wymieszajcie z pozostałymi składnikami, zostawiając 1/3 płatków migdałów do dekoracji. Odstawcie farsz do lodówki.
- Ciasto na makaron przygotujcie według tego przepisu i rozwałkujcie je za pomocą maszynki na poziomach od 1 do 5 po 2-3 razy na każdym. Oprószcie mąką i odłóżcie na bok. Przygotujcie 2-3 takie blaty i potnijcie je wzdłuż na paski o szerokości 10 cm.
- Na każdym pasku makaronowego ciasta, układajcie po środku po łyżeczce farszu w odstępach ok 5-6 cm między sobą. Posmarujcie ciasto wokół farszu roztrzepanym lekko białkiem jajka lub wodą, przykryjcie drugim paskiem i dokładnie dociśnijcie ciasto wokół farszu - zaczynając od brzegu wzdłuż paska - tak, aby oba paski ciasta dobrze się skleiły a w okół farszu nie było powietrza.
- Za pomocą radełka, specjalnych wycinarek do ravioli, noża, lub okrągłej foremki do wycinania ciastek wytnijcie pierożki. Gotujcie je w osolonej wodzie (z dodatkiem łyżeczki octu jeśli używacie czerwonego ciasta) przez 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.
- Na patelnię wlejcie śmietanę i dodajcie pozostałe składniki. Wymieszajcie i od razu włóżcie ravioli. Podgrzewajcie na małym ogniu aż sos zacznie gęstnieć. Wyłączcie gaz i podawajcie posypane pozostałymi migdałami i skórką z cytryny.
Pyszności, potwierdzam próbowałąm i polecam:)
OdpowiedzUsuń