wtorek, 27 sierpnia 2013

Ravioli z łososiem, ricottą i prażonymi migdałami w sosie śmietanowo-cytrynowym.

     Jeśli jeszcze nie zaczęliście robić ciasta to mam małą uwagę dla noszących biżuterię na palcach. Koniecznie ją zdejmijcie! Ja zapomniałam o swoim pierścionku i ciężko było go potem wyczyścić;)
     Zanim zdecydowałam się umieścić ten przepis, przetestowałam go na 6 osobach. Od każdej z nich usłyszałam miłe słowo: "Pycha!", więc chyba nie muszę nic więcej dodawać:)






Składniki farszu:
na ok 30 sztuk
  • 3 łyżki ricotty
  • 120 g mięsa surowego łososia
  • ok 1/2 szklanki prażonych płatków migdałów + 1/3 do dekoracji 
  • skórka otarta z 1/3 cytryny + łyżeczka soku
  • spora szczypta soli i pieprzu do smaku
Składniki sosu: 
na 4 porcje
  • 300 ml słodkiej śmietany 18%
  • duży ząbek czosnku
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Mięso łososia pokrójcie w drobną kostkę i wymieszajcie z pozostałymi składnikami, zostawiając 1/3 płatków migdałów do dekoracji. Odstawcie farsz do lodówki.
  2. Ciasto na makaron przygotujcie według tego przepisu i rozwałkujcie je za pomocą maszynki na poziomach od 1 do 5 po 2-3 razy na każdym. Oprószcie mąką i odłóżcie na bok. Przygotujcie 2-3 takie blaty i potnijcie je wzdłuż na paski o szerokości 10 cm.
  3. Na każdym pasku makaronowego ciasta, układajcie po środku po łyżeczce farszu w odstępach ok 5-6 cm między sobą. Posmarujcie ciasto wokół farszu roztrzepanym lekko białkiem jajka lub wodą, przykryjcie drugim paskiem i dokładnie dociśnijcie ciasto wokół farszu - zaczynając od brzegu wzdłuż paska - tak, aby oba paski ciasta dobrze się skleiły a w okół farszu nie było powietrza.
  4. Za pomocą radełka, specjalnych wycinarek do ravioli, noża, lub okrągłej foremki do wycinania ciastek wytnijcie pierożki. Gotujcie je w osolonej wodzie (z dodatkiem łyżeczki octu jeśli używacie czerwonego ciasta) przez 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. 
  5. Na patelnię wlejcie śmietanę i dodajcie pozostałe składniki. Wymieszajcie i od razu włóżcie ravioli. Podgrzewajcie na małym ogniu aż sos zacznie gęstnieć. Wyłączcie gaz i podawajcie posypane pozostałymi migdałami i skórką z cytryny.



1 komentarz: