Zimny, orzeźwiający, słodki z delikatną nutką kwaśnej limonki i świeżością zielonego ogórka - fantastyczna rzecz na upalne dni. Naprawdę polecam!! Popełniony wczoraj na ploteczki z Dziewczynkami:) W lodówce chłodzi się cały dzbanek na dzisiejszy wieczór a jeszcze zrobię spory zapas na działkowy weekend, ale tym razem w wersji dla dorosłych;)
Składniki:
- 2,3 kg arbuza (waga podana przed obraniem ze skóry)
- jeden średni świeży ogórek (ok 150-200 g)
- sok z limonki do smaku (ja dałam z połowy ale to zależy też od słodkości arbuza)
- Arbuza obrać ze skóry i białej części, pozbawić czarnych twardych pestek i pokroić na kawałki.
- Ogórka obrać i również pokroić na kawałki.
- Całość dokładnie zmiksować. Nie potrzeba dolewać żadnych płynów gdyż arbuz składa się z wody i jeśli traficie na naprawdę soczysty to po zmiksowaniu otrzymacie ok 2 litrów pysznego, słodkiego napoju:)
- Po zmiksowaniu doprawić sokiem z limonki i wstawić do lodówki aby dobrze się schłodził. Podawać najlepiej w schłodzonych szklankach lub z kostkami lodu. Zróbcie a uśmiech sam się pojawi na twarzy:)
U mnie taki koktajl zwie się arbuzadą z ogórkiem ;) Bardzo go lubię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Idealne na GARDEN PARTY! :)
OdpowiedzUsuńOrzeźwienie na upały:)
OdpowiedzUsuńCoś takiego za mną chodziło. Siedzę sobie ostatnio i myślę - zmrożony trochę zmiksowany arbuz, a z ogórkiem - nowa jakość. :)
OdpowiedzUsuńPołączenie mega orzeźwiające i jaki cudny kolor! :-)
OdpowiedzUsuńCzytałam ten przepis przed wyjazdem na weekend - myślałam o nim całe 3 dni :D Teraz wróciłam, i zrobię, o!
OdpowiedzUsuń