wtorek, 19 lutego 2013

Makaron z boczkiem, zielonym groszkiem i miętą w sosie śmietanowym z parmezanem

     Bardzo często zaglądam do książki Jamiego Olivera "Każdy może gotować" i w pełni się z Nim zgadzam!:) Gotowanie powinno być zabawą. Więc bierzcie patelnie w dłoń i bawcie się! Bawcie się smakiem, konsystencją, kolorem, zapachem... Łączcie ze sobą różne składniki, nawet te które wydają się być zupełnie z różnych bajek. A nóż, wyjdzie z tego coś smacznego:) Ja na przykład nigdy wcześniej nie wpadłam na to aby połączyć miętę z boczkiem! Muszę przyznać, że w tym zestawieniu naprawdę się sprawdza. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów i często z niego korzystam. Wam również polecam. Czas przygotowania to czas w jakim gotuje się makaron + 10 minut na przygotowanie sosu:) Jeśli nie chcesz spędzić soboty lub niedzieli przy kuchence, to ten przepis jest Właśnie dla Ciebie! Smacznego:)






Składniki:
na 3-4 porcje
  • dwie szklanki makaronu muszelki (tych mniejszych)
  • 1,5 szklanki śmietanki 30%
  • 100 g wędzonego boczku
  • szklanka mrożonego groszku
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotujcie al dente w lekko osolonej wodzie. Boczek pokrójcie w cienkie paseczki albo w kostkę i podsmażcie na maśle. Jak już się zrumieni dodajcie groszek i śmietanę. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć, zmniejszcie gaz i dodajcie parmezan oraz pokrojone w paseczki listki mięty. Doprawcie sos solą i pieprzem po czym dodajcie ugotowany makaron. Całość wymieszajcie. Podając możecie zetrzeć na wierzch jeszcze trochę parmezanu.




1 komentarz: