piątek, 22 lutego 2013

Murzynek.

     To chyba najszybsze ciasto jakie do tej pory przytrafiło mi się zrobić:) Jest to również jedno z ulubionych ciast M., który już nie raz namawiał mnie, żebym mu upiekła murzynka. No cóż... w końcu podjęłam się tego zadania. Korzystając z wizyty mojej kochanej Suzie, poprosiłam o poradę i listę składników i zabrałam się do pracy. Poszło jak z płatka! Rewelacja! Szybko, łatwo i pysznie. Od dziś murzynków na naszym stole będzie w nadmiarze;) Ten serduchowy był specjalnie dla M.:)




Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 5 łyżek dobrego kakao
  • 4 jajka - osobno żółtka i białka
  • 4 łyżki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki polewy:
  • 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • 4 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie ciasta:
  1. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
  2. W rondlu, na małym ogniu, roztopcie masło po czym dodajcie do niego mleko, kakao i cukier. Całość podgrzewajcie mieszając, aż cukier oraz kakao się roztopią, połączą i powstanie "czekoladowa polewa". 
  3. Odstawcie tak przygotowaną masę do ostygnięcia. 
  4. W tym czasie ubijcie białka na sztywną pianę.
  5. Do ostygniętej czekoladowej masy dodajcie żółtka i całość wymieszajcie. Następnie dodajcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszajcie. Na końcu dodajcie ubite białka i bardzo delikatnie (aby piana nie straciła powietrza) wymieszajcie.
  6. Przelejcie masę do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczcie ok godziny.



Przygotowanie polewy:

W kąpieli wodnej rozpuście czekoladę z masłem i śmietanką. Pamiętajcie aby nie mieszać jej zbyt często bo inaczej może się zważyć.

Przed posmarowaniem murzynka polewą, należy go całkowicie wystudzić, żeby polewa się nie nie rozpuszczała i nie zaczęła spływać:) Do dekoracji możecie użyć orzechów.


15 komentarzy:

  1. murzynek to moje ciachio z dziecinstwa , mamusia zawsze robi najlepszy , właśnie z włoskimi orzechami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój M da się za nie pokroić. Rewelacyjne! Miękkie, puszyste, ładnie wyrośnięte, z polewą i orzechami a na to jeszcze czekolada. Pełna wariacja smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam murzynka, ten sosik mnie powalił na kolana:))

    OdpowiedzUsuń
  4. :)) giemba mi się cieszy od Waszych komentarzy:) Co do tego sosu to zrobiłam go z reszty polewy, dodając więcej śmietanki i trochę cukru - w wersji dla dorosłych może być chlust likieru czekoladowego:) Mniam, mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się wersja z serduchem. Ja jeśli dodaję orzechy włoskie do murzynka to "przewijam" go z powidłami śliwkowymi ;) Ogólnie ciasto tak samo często gości na moim stole co moja prosta baba pomarańczowa, idealne ciasta na majowe lub letnie wypady do lasu;)
    PS. Popieracie internetowych złodziei przepisów?
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och! z powidłami robiła moja mama..PYCHA!
      Ps. Podkradanie przepisów do wykonania samemu - TAK! do udostępnienia jako własne - NIE;))
      Pozdrawiam:))

      Usuń
    2. A co jeśli ktoś podkradł przepis do wykonania samemu i udostępnił jako własne??
      Znam też takich za których ktoś z rodziny robi ciasta a potem chwali się że zrobił je sam:))
      Pozdrawiam!
      I STOP INTERNETOWYM ZŁODZIEJOM KULINARNYM! ;)

      Usuń
    3. Cóż...pozostawiam to sumieniu "kradnącego" ;) Ja zawsze zamieszczam info albo link, jeśli przepis nie należy do mnie. Znam jednak przypadek wydania książki, w której autorka przytacza nie tylko przepisy innych blogerów ale również całe zdania, napisane przez nich na swoich blogach jako własne. Na szczęście dzięki czujności blogerów sprawa szybko się wyjaśniła:)
      Ps. A Tobie podkradnę przepis na serowe paluszki z ciasta francuskiego...oczywiście tylko do wykonania samemu ;)

      Usuń
  6. Murzynek, jak murzynek. Ale fotografia piękna:):) pozdrawiam http://artedelcibo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. ...ale smakowicie wygląda ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. Super siostra:) robilam w sobotę i wszystkim smakowalo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś upiekłam murzynka wg tego przepisu - posypałam płatkami migdałów. Jest pyszny! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam zamiar upiec murzynka, ten przepis wydaje mi się fajny, ale chcę go przełożyć masą. Mam tylko pytanie czy mogę go upiec w formie o wymiarach 23x30 cm, czy będzie za niski?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:)
      Jak chcesz ładnie wyrośnięty tzn. wysoki, to radziłabym zrobić z podwójnej porcji co najmniej. Ja podałam proporcje na keksówkę więc na taką dużą blaszkę będzie z nich za mało ciasta. Powodzenia i daj znać jak wyszedł oraz jaki pyszny krem tam ulokowałaś:) Pozdrawiam!

      Usuń