poniedziałek, 13 maja 2013

Delikatny krem z zielonych szparagów.

    Bardzo szybko, bardzo smacznie i lekko. A jutro zapraszam na cytrynowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem, idealne na obiad:)






Składniki:
na 3-4 porcje
  • pęczek zielonych szparagów
  • ząbek czosnku
  • 1/2 bułki kajzerki
  • 3 łyżki mascarpone
  • ząbek czosnku
  • listek laurowy
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 l wody
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Szparagi umyjcie i pozbądźcie się zdrewniałych końców, po czym pokrójcie na ok 2 cm kawałki, zostawiając kilka całych czubków do dekoracji. 
  2. W garnku, w którym będziecie gotować zupę przesmażcie szparagi na maśle z dodatkiem drobno posiekanego czosnku przez 2 minuty.
  3. Dojecie wodę, listek laurowy, szczyptę soli i pieprzu. Po zagotowaniu zmniejszcie gaz i gotujcie jeszcze przez ok 10 minut.
  4. Wyjmijcie listek laurowy i dodajcie mascarpone oraz pokruszoną bułkę. Dokładnie zmiksujcie całość.
  5. Aby uniknąć napotkania włókien podczas jedzenia przetrzyjcie zupę przez sitko. Doprawcie do smaku w razie potrzeby.
  6. Przed podaniem, przesmażcie pozostawione i przekrojone na pół czubki szparagów na odrobinie masła przez ok minutę, aby pozostały chrupkie. Udekorujcie nimi krem przed samym podaniem. Smacznego!:)




5 komentarzy:

  1. Zielono mi! Przepis zapisuje, bo cos czuje, ze wkrotce zrobie, poki sezon na szparagi trwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękna zupka! :) Co prawda ja na maśle nie smażę bo nie mogę (cholesterol) więc zastępuję je wszędzie olejem rzepakowym (działa dobrze na serce), ale poza tym przepis dość podobny do mojego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wiosenne zdjęcia. Aż człowiek robi się głodny od samego patrzenia :)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam. PYCHA!
    Ilona

    OdpowiedzUsuń