czwartek, 23 maja 2013

Pyszne burgery na balkonowe imprezy;)

     Uwielbiam! Tyle na ten temat:)  Na weekend szykuję coś rabarbarowego oraz eksperymentalne połączenie szparagów z gruszką i kozim serem. Bądźcie czujni...
Ps. M. wyjechał i zostawił mnie z pakowaniem samą...Wczoraj po sklejeniu pierwszego pudła zaczęła się zabawa. Nasz Giepardek, zanim zdążyłam do pudła schować cokolwiek, wskoczył do środka z impetem i szczęśliwy siedzi tam teraz bez przerwy, broniąc "swego" zawzięcie pazurkami i innymi kłami.




Składniki:
na 5-6 sztuk
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny lub wołowiny
  • 1/2 średniej żółtej papryki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • łyżka świeżych listków tymianku
  • łyżeczka świeżych listków rozmarynu
  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • białko jednego dużego jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
Dodatki: pokrojone w plastry pomidory, ogórki konserwowe, papryka konserwowa i czerwona cebula, sałata (wasza ulubiona), ketchup.

Sos: wymieszajcie w miseczce łyżkę musztardy francuskiej, łyżkę majonezu i łyżkę chrzanu śmietankowego.

Przygotowanie:
  1. Posiekajcie paprykę w bardzo drobną kosteczkę. Drobno posiekajcie również natkę pietruszki, tymianek i rozmaryn.
  2. Dodajcie wszystko do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi przyprawami, po czym dokładnie wymieszajcie.
  3. Na koniec dodajcie białko jajka oraz bułkę tartą. Wymieszajcie. Kotlety powinny być zwarte więc w razie potrzeby dodajcie nieco więcej bułki.
  4. Uformujcie płaskie kotlety odpowiedniej dla siebie wielkości i odstawcie na bok.
  5. Na suchej patelni albo w piekarniku rumieńcie przekrojone na pół bułki.
  6. Smażenie kotletów: nie wlewajcie oliwy bezpośrednio na patelnię, ponieważ nie ma potrzeby "kąpać" ich w tłuszczu. Zamiast tego posmarujcie każdy kotlet odrobiną oliwy z obu stron. Smażcie przez 1-1,5 z każdej strony, przyciskając je do patelni płaską łopatką.
  7. Co do "składnia" całości to zróbcie jak lubicie najbardziej. Ja np. smaruję dolną połowę bułki sosem, na to układam sałatę pomidora i ogórka. Następnie kotlet, papryka, cebula, jeszcze trochę sosu i ketchup. Przykrywam górną połową bułki i....Mniam!


2 komentarze:

  1. właśnie niedługo będę musiała zrobić domowe burgery, bo je uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis dla Zuzi, która uwielbia takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń