piątek, 5 lipca 2013

Cykoria z gruszką, serem pleśniowym i orzechami.

      Sałatka wymyślona w pracy z tego co było pod ręką. Świetna na imprezę! Zamiast kroić cykorię na kawałki możecie ułożyć na talerzu całe listki i do każdego włożyć po kawałku sera, gruszki i orzecha, obok postawić dresing aby każdy mógł sobie wziąć w łapkę tak przygotowany listek i polać dresingiem w dowolnej ilości:) Zamiast gruszki świetny będzie również melon.
Ps. Czy u Was też dziś jest tak gorąco?! W taki upał apetyt jakby mniejszy. U mnie dziś obiad na zimno - pełnoziarnisty makaron z mascarpone, suszonymi pomidorami i całymi listkami bazylii:)




Składniki:
  • jedna duża cykoria
  • jedna średnia słodka gruszka
  • garść orzechów włoskich
  • kawałek sera lazur
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • kilka łyżek dobrej oliwy
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Wymieszajcie musztardę z miodem i sokiem z cytryny po czym powolutku - cały czas mieszając - dodawajcie oliwę. Ma powstać gęsty dresing. Na koniec doprawcie solą i pieprzem.
  2. Cykorię i gruszkę pokrójcie w duże kawałki i ułóżcie na talerzu. Posypcie orzechami i kawałkami sera. Tuż przed podaniem polejcie dresingiem.


3 komentarze: