piątek, 16 maja 2014

Pieczony kurczak nadziany cytryną:)

     Kurczak - najpopularniejsze danie w mojej kuchni, poza makaronami (ale i w tych często kurczak wiedzie prym). Na jego przyrządzenie są setki, a nawet tysiące przepisów - każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Jedne są proste i szybkie, inne wymagają czasu i uwagi, jednak wszystkie mają ze sobą coś wspólnego - kurczak jest pyszny! Na ostro, na słono, na słodko lub kwaśno. Pieczony, duszony, gotowany, z grilla... można by tak wymieniać bez końca. U mnie po raz pierwszy (!) pojawił się pieczony...w całości. Tak, tak nigdy wcześniej nie piekłam całego ptaka. Zanim sama wypróbowałam ten przepis, przetestowałam go na urodzinowym obiedzie "Gadułowej" latorośli. Po wepchnięciu pod skórę masła i zatknięciu kurzego brzucha cytryną, zaczęłam się zastanawiać co zrobię jak to się nie uda. Panikowałam do dnia następnego, niecierpliwie oczekując wiadomości do Gaduły - smakowało? nie smakowało? Poza kurczakiem był również krem z zielonego groszku i oczywiście tort. Dźwięk sms przyprawił mnie o drżenie serca wiedząc, że część gości nie do końca jest zadowolona z menu (no znowu ten kurczak?!). Ku mojej ogromnej radości okazało się, że wszyscy byli bardzo zadowoleni i wpałaszowali wszystko ze smakiem a nawet dokładkami:) Zaryzykowałam i się udało. Jednak więcej nie pokuszę się o polecanie komuś niesprawdzonych przez siebie przepisów:) Jeśli jesteście ciekawi, jakiegoś to strachu przysporzyło mi owo ptactwo, zapraszam do przepisu poniżej a tym czasem życzę wszystkim udanego weekendu!



Składniki:
  • kurczak o wadze 1,5 kg
  • 50 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 kostki masła (o wadze 200 g) w temperaturze pokojowej
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Nastaw piekarnik na 190 stopni.
  2. Kurczaka dokładnie umyj i osusz, po czym posól i popieprz zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz.
  3. Boczek pokrój w drobną kostkę i zmiksuj z masłem, połową tymianku (tylko listki) oraz obranym i posiekanym czosnkiem. 
  4. Delikatnie, za pomocą dłoni, oddziel skórę na kurzym biuście i włóż pod nią aromatyczne masło. Rozprowadź je na całej powierzchni. Masło podczas pieczenia będzie nawilżało kurczaka dzięki czemu będzie bardzo soczysty i obłędnie pyszny!
    Możesz też część masła umieścić pod skórą na udkach.
  5. Do środka kurzego brzuszka włóż połowę cytryny i resztę tymianku (tym razem całe gałązki).
  6. Ułóż kurczaka w naczyniu z wyższymi bokami i wstaw do piekarnika. 
  7. Piecz ok 70 minut sprawdzając od czasu do czasu czy skórka na piersiach się nie przypala. Jeśli zauważysz, że jest zbyt rumiana w porównaniu z resztą, przykryj kurczaka folią aluminiową lub namoczonym papierem do pieczenia i odkryj na ostatnie 20 minut aby cały kurczak ładnie się zarumienił. W trakcie pieczenia podlewaj kurczaka sokami, które się z niego uwolnią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz