wtorek, 23 października 2012

Dyniowe babeczki z cytrynowym kremem

    Na ten przepis trafiłam rok temu i w bardzo krótkim czasie skorzystałam z niego WIELE razy. Wychodzę z założenia, że jeśli jakiś przepis jest wart polecenia, to się nim dzielę z każdym entuzjastą gotowania. Tym przepisem podzieliłam się ze wszystkimi znajomymi i każdy choć raz już z niego skorzystał i podzielił się dalej. Takie ''z ręki do ręki'':) Sklepy i bazarki pękają w szwach od nadmiaru świeżych, pomarańczowych owoców, różnego kształtu i rozmiaru. Ja codziennie znajduję w lodówce dynię. Tym razem wykorzystałam jedną z nich do zrobienia babeczek. Zmieniłam delikatnie oryginalny przepis aby babeczki wyszły lżejsze i bardziej puszyste. Do tego cytrynowy krem z mascarpone i uśmiechy obczęstowanych w domu i w pracy były nieuniknione. Kilka dni później ponownie cieszyliśmy się ich smakiem, ale tym razem z piekarnika Domi, która od razu wzięła przepis i dodała do niego "coś od siebie". Było pysznie. Naprawdę polecam każdemu, a Agacie gratuluję tak trafionego przepisu!!
    



Składniki:
przepis na 18 babeczek

Utrzeć na gładką masę:
  • 400 g puree z dyni (upieczona do miękkości dynia)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
Przesiać do osobnej miski:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Krem cytrynowy:

Wymieszajcie na gładką masę serek mascarpone ze skórką otartą z jednej cytryny lub limonki, sokiem z połowy owocu (bądź więcej jeśli wolicie bardziej kwaśny smak) i czterema łyżkami cukru pudru.

Przygotowanie:

   Gotową masę z mokrych składników i cukru przelejcie do miski z suchymi składnikami a następnie dokładnie wymieszajcie. Napełnijcie foremki na babeczki do 3/4 wysokości i pieczcie w temperaturze 180 stopni przez ok 20-30 minut.



 Najlepiej użyć wykałaczki do szaszłyków aby sprawdzić czy babeczki są upieczone. Wykałaczka powinna być sucha po wbiciu i wyjęciu jej z babeczki. Oryginalny przepis znajdziecie TU.


3 komentarze: