piątek, 28 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i makiem.

    Dziś polecam Wam pyszny placek, który z całą pewnością umili weekend. Przepis wygrzebałam w jednych se starych numerów magazynu "Kuchnia" i nieco go zmieniłam. W przygotowaniu całkiem szybki a w smaku - palce lizać! I tak oto, moja rabarbarowa trauma z dzieciństwa została pogrzebana i mogę śmiało stwierdzić, że zaczynam lubić tę roślinę:)


Ps. Wszyscy chętni nauczenia się smażenia idealnych steków, przybywajcie jutro w godz. 9:00 - 15:00 do parku przy ul. Kieślowskiego na Wilanowie, gdzie Paweł Suwała (szef kuchni Butchery&Wine) poprowadzi darmowe wykłady na ten temat. Przewidziana jest również degustacja:) Mnie tam na pewno nie zabraknie. Mięso to podstawa diety M. więc co jak co, ale steki umieć robić muszę;)







Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 60 g cukru + dwie łyżki do rabarbaru
  • 200 ml ciepłego mleka 
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki maku
  • 400 g rabarbaru
  •  łyżeczki pasty waniliowej
  • 5 łyżek mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
  1. W miseczce wymieszajcie mascarpone z cukrem pudrem i skórką z cytryny i odstawcie do lodówki.
  2. Rabarbar umyjcie i pokrójcie na ok 2 cm kawałki. Przełóżcie do miski zasypcie cukrem i dodajcie pastę waniliową. Wymieszajcie i odstawcie na bok.
  3. W mleku rozprowadźcie drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki i odstawcie w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.
  4. Do przesianej mąki wlejcie wyrośnięty zaczyn, dodajcie pozostały cukier, mak, masło, jajka oraz sól i zagniećcie ciasto. Zagniatajcie tak długo aż przestanie się kleić do rąk oraz ścianek naczynia. Przykryjcie ciasto wilgotną ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce aby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
  5. Ponownie zagniećcie ciasto i rozwałkujcie do wielkości blaszki, następnie przykryjcie i odstawcie na ok 20 minut. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni a blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia.
  6. W wyrośniętym cieście poróbcie spore dołeczki i do każdego nałóżcie po trochę mascarpone. Na wierzch wyłóżcie rabarbar i delikatnie wciśnijcie go w ciasto. Pieczcie ok 30 minut aż wyrośnie i się zrumieni. Po ostudzeniu posypcie cukrem pudrem.




12 komentarzy:

  1. Aaaale smakowicie wygląda :) Rabarbaru w takiej formie nie widziałam jeszcze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne zestawienie. Jeszcze nie jadłem rabarbaru w połączeniu z makiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto z makiem i rabarbarem, pyszności :)
    Jakie piękne zdjęcia ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto! A zdjęcia aż zapierają dech!
    Szkoda, że jutro nie mogę tam być :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też żałuję:( Ale może uda się na wieprzowinie. W poniedziałek dam Ci znać;)

      Usuń
    2. Czy należy rozumieć, że zapowiada się seria mięsnych wykładów w najbliższym czasie?
      Na steki wybrałabym się z wielką chęcią, gdybym wiedziała wcześniej że będą.
      A ciacho świetne! Bardzo ciekawe połączenie rabarbaru z makiem....
      Miłego weekendu!:-)

      Usuń
    3. Tak, tak jutro są o wołowinie a 5 lipca darmowe warsztaty na temat wieprzowiny. Dołącz do warszawskiej grupy blogerów kulinarnych. Tam są wszystkie informacje na ten temat i mail na który należy się zgłaszać na te warsztaty. Pozdrawiam:)

      Usuń
    4. A dasz mi link do tej grupy? Będę wdzięczna:).Próbuję znaleźć i jakoś mi się nie udaje...

      Usuń
    5. Jednak nazwę ciut przekręciłam więc dołączam link:
      https://www.facebook.com/groups/350475795040232/?fref=ts

      Usuń
  5. Piękne ciasto i piękne zdjęcia. Szkoda, że u mnie nikt poza mną nie lubi rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń