czwartek, 1 sierpnia 2013

Koktajl arbuzowo ogórkowy. Pyszny!!

     Zimny, orzeźwiający, słodki z delikatną nutką kwaśnej limonki i świeżością zielonego ogórka - fantastyczna rzecz na upalne dni. Naprawdę polecam!! Popełniony wczoraj na ploteczki z Dziewczynkami:) W lodówce chłodzi się cały dzbanek na dzisiejszy wieczór a jeszcze zrobię spory zapas na działkowy weekend, ale tym razem w wersji dla dorosłych;)






Składniki:
  • 2,3 kg arbuza (waga podana przed obraniem ze skóry)
  • jeden średni świeży ogórek (ok 150-200 g)
  • sok z limonki do smaku (ja dałam z połowy ale to zależy też od słodkości arbuza)
Przygotowanie:
  1. Arbuza obrać ze skóry i białej części, pozbawić czarnych twardych pestek i pokroić na kawałki.
  2. Ogórka obrać i również pokroić na kawałki.
  3. Całość dokładnie zmiksować. Nie potrzeba dolewać żadnych płynów gdyż arbuz składa się z wody i jeśli traficie na naprawdę soczysty to po zmiksowaniu otrzymacie ok 2 litrów pysznego, słodkiego napoju:)
  4. Po zmiksowaniu doprawić sokiem z limonki i wstawić do lodówki aby dobrze się schłodził. Podawać najlepiej w schłodzonych szklankach lub z kostkami lodu. Zróbcie a uśmiech sam się pojawi na twarzy:)



7 komentarzy:

  1. U mnie taki koktajl zwie się arbuzadą z ogórkiem ;) Bardzo go lubię :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś takiego za mną chodziło. Siedzę sobie ostatnio i myślę - zmrożony trochę zmiksowany arbuz, a z ogórkiem - nowa jakość. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie mega orzeźwiające i jaki cudny kolor! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytałam ten przepis przed wyjazdem na weekend - myślałam o nim całe 3 dni :D Teraz wróciłam, i zrobię, o!

    OdpowiedzUsuń