czwartek, 5 września 2013

Penne z kurkami pod oscypkiem:)

      Ależ miałam pyszny obiad wczoraj! Liczę na to, że Wam również przypadnie do gustu:) Jak zwykle prosto, szybko i smacznie. Taka jest moja propozycja dla Was na dziś, a wieczorem jak się uda, to ukręcę migdałowe pesto i uduszę wołowinę z figami. Oczywiście podzielę się recepturami o ile mi wszystko wyjdzie tak, jak to sobie wyobraża moje podniebienie;) 






Składniki:
na 2 porcje
  • 200 g penne
  • 120 g dobrze oczyszczonych świeżych kurek
  • 6 małych oscypków
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • łyżka posiekanych listków rozmarynu
  • dwa duże ząbki czosnku
  • 350 ml słodkiej śmietanki 18%
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Czosnek drobno posiekajcie, kurki porwijcie na mniejsze części a śmietanę wlejcie do szklanki, żeby była "w pogotowiu";)
  2. Dwa oscypki zetrzyjcie na grubych oczkach a cztery pozostałe przekrójcie wzdłuż na pół.
  3. Makaron ugotujcie al dente (bo będziecie jeszcze zapiekać) w lekko osolonej wodzie.
  4. Trzy minuty przed końcem gotowania makaronu rozgrzejcie patelnię i nastawcie piekarnik na 180 stopni. 
  5. Na łyżce masła przesmażcie przez 2 minuty kurki z czosnkiem i ziołami. Po tym czasie wlejcie na patelnię śmietanę i wyłączcie gaz. Doprawcie hojnie solą i pieprzem. 
  6. Odlejcie makaron a następnie wymieszajcie go z kurkami i startymi oscypkami. Przełóżcie do naczynia do zapiekania (moje jest o wymiarach 15x25 cm) i na wierzchu ułóżcie przekrojone na pół oscypki. Wstawcie do piekarnika i zapiekajcie przez 15-20 minut. Smacznego!:)




3 komentarze:

  1. Wygląda super,a smakuje pewnie jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny pomysł:) bardzo lubię kurki:) masz śliczne talerzyki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również je uwielbiam! A talerzyki to zdobycz z pchlego targu za całe 3 zł:)

    OdpowiedzUsuń