niedziela, 22 grudnia 2013

Pieczone pierogi i bułeczki z daktylowym dżemem:)

Dwa przepisy z jednego, idealnego! ciasta. Na słodko i na słono:)
Przepis dostałam od Gaduły, która dzielnie towarzyszyła mi wczoraj w kuchni do 2 w nocy, zagniatając, lepiąc i gapiąc się zemną w szybę piekarnika na coraz bardziej złociste pierożki. Dzierżąc w dłoni pyszne wino, które okazało się fantastycznym elementem uzupełniającym wieczór pełen plotek oraz domowego kleju do kul z włóczki;)

NA SŁONO




Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko + jedno żółtko
  • 1,5 łyżeczki czosnku w proszku
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
  1. W miseczce dokładnie wymieszajcie drożdże z łyżką cukru aby się rozpuściły.
  2. Przesiejcie mąkę na blat i dodajcie do niej pokrojone na kawałki masło oraz pozostałe składniki wraz z drożdżami (nie czekajcie aż wyrosną) i zagniećcie gładkie ciasto. 
  3. Ciasta nie trzeba schładzać w lodówce. Możecie je od razu cienko rozwałkować i powykrawać kółka o średnicy ok 8 cm. Na każde kółeczko z ciasta nałóżcie po łyżeczce farszu i zlepcie. Posmarujcie roztrzepanym żółtkiem i pieczcie w temp. 190 stopni aż się ładnie zrumienią.
Składniki farszu:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej (z marchewką) przepłukanej w zimnej wodzie
  • 10 g suszonych podgrzybków namoczonych we wrzątku przez 30 minut
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 1 łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 daktyli bez pestek drobno posiekanych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku 
Przygotowanie:
  1. Odciśniętą z wody kapustę drobno posiekajcie i włóżcie do garnka. Zalejcie ją wodą z moczenia grzybów iw stawcie na gaz.
  2. Dodajcie 2 listki laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego.
  3. Na maśle z oliwą zeszklijcie cebulę i dodajcie do niej posiekane grzyby i daktyle. Smażcie przez 5 minut po czym przełóżcie całość do kapusty. W razie potrzeby dolejcie trochę wody tak aby kapusta była prawie cała zanurzona. 
  4. Gotujcie na średnim ogniu pod przykryciem aż płyn w całości odparuje a kapusta zmięknie. Doprawcie do smaku solą i pieprzem i najlepiej wystawcie na balkon, żeby szybciej ostygła.


 Takie pierogi będą świetną przekąską na Sylwestrową imprezę. W towarzystwie np. barszczyku:)
  
NA SŁODKO
  
Składniki na ciasto: 1/2 porcji jak w przypadku pierogów, z pominięciem soli, czosnku i papryki.
 Składniki dżemu:
  • 250 g daktyli pozbawionych pestek i z grubsza posiekanych
  • szklanka soku z pomarańczy + skórka z połowy pomarańczy
  • 3 goździki
  • 1/4 szklanki wody
Plus 2 łyżki brązowego cukru do posypania ciasta i żółtko do posmarowania gotowych bułeczek.

Przygotowanie:

Włóżcie daktyle do rondelka i zalejcie sokiem i wodą. Dodajcie goździki, cynamon i skórkę z pomarańczy i wstawcie na mały gaz. Gotujcie aż sok nieco odparuje i całość zacznie gęstnieć. Zmiksujcie dokładnie i jeśli dżem będzie zbyt rzadki to wstawcie ponownie na gaz, aby nadmiar płynu odparował.

Ciasto rozwałkujcie w kształcie prostokąta. Rozwałkowany blat ciasta posypcie dwoma łyżkami brązowego cukru i posmarujcie dżemem zachowując nieposmarowany, ok 2 cm, górny brzeg ciasta. Posmarujcie go roztrzepanym żółtkiem i od dołu zwińcie roladę. Pokrójcie ją na 3 cm kawałki i ułóżcie na blasze jeden obok drugiego przecięciem do góry. Posmarujcie resztą żółtka i posypcie z wierzchu brązowym cukrem i odrobiną cynamonu każdą bułeczkę. Pieczcie w temp. 180 stopni do momentu aż nieco wyrosną i będą rumiane:)





2 komentarze:

  1. Ten krem daktylowy musi być bardzo słodki i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka leci:)

    OdpowiedzUsuń