niedziela, 22 grudnia 2013

Śledzie korzenne

Może nieco ryzykowne połączenie ale zapewniam, że pyszne! :)





Składniki:
  • 4 duże płaty śledzi matias
  • 1 średnia czerwona cebula
  • łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżki kremu balsamicznego bądź octu balsamicznego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub zwykłego 6%
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1/4 szklanki oliwy
Przygotowanie:

Śledzie przepłuczcie zimną wodą 3 razy za każdym razem pozostawiając je w wodzie na 20 minut.
W misce wymieszajcie ze sobą wszystkie składniki marynaty. Cebulę pokrójcie w piórka a śledzie na małe kawałki. Następnie wymieszajcie śledzie z cebulą i marynatą i wstawcie do lodówki aż do wtorku:)



1 komentarz:

  1. Piękne zdjęcia, a napewno smakują wyśmieniecie:)

    OdpowiedzUsuń