środa, 19 lutego 2014

Razowe naleśniki ze szpinakiem, pod sosem z sera pleśniowego z orzechami włoskimi.

     Czołem Drogie Łasuchy! Dzisiaj mam dla Was wyśmienitą propozycję na szybki obiad jako rekompensatę za długie przerwy w zaglądaniu tutaj. Wybaczycie?:) Nie chciałabym zapeszyć ale jak moje plany wypalą to w przyszłym tygodniu nowy post będzie się pojawiał codziennie, oczywiście zawierając jakieś pyszne receptury, póki co jednak, nikomu ani słowa jasne!?;) No to wy tu sobie posmażcie naleśniczki a ja pójdę popracować. Miłego dnia!!






Składniki na ciasto:
na 6 dużych sztuk
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko (M)
  • 125 ml mleka
  • ok 350 ml wody gazowanej
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
  1. Mąkę połącz z mlekiem, jajkiem, solą i proszkiem po czym dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj wodę gazowaną. Dodaj jej tyle aby ciasto uzyskało gładką konsystencję. Na koniec dodaj 3 łyżki oliwy, wymieszaj i odstaw ciasto na 20 minut. 
  2. Smaż na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej oliwą (ja do tego celu używam pędzelka silikonowego).
  3. U mnie wyszło 6 sztuk z patelni o średnicy 25 cm. Jeśli użyjecie mniejszej wyjdzie ich więcej:)
Składniki farszu:
  • 800 g liści szpinaku (uwierzcie mi, że po przesmażeniu nie będzie go wcale tak dużo)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki masła
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Na dużej głębokiej patelni rozgrzejcie masło i wrzućcie umyty i osuszony szpinak. Najlepiej zrobić to w 2-3 partiach bo całość za jednym razem może się nie zmieścić i będzie ciężko mieszać.
  2. Jak szpinak zmniejszy swoją objętość dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawcie solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Składniki sosu:
  • 250 ml śmietanki 12 %
  • 1/2 dużego ząbka czosnku
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g sera pleśniowego typu lazur
  • szczypta pieprzu i ew. soli
Przygotowanie:

Na mały gaz wstawcie rondelek ze śmietanką. Dodajcie pokruszony ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewajcie (pilnując aby się nie zagotowało!) aż śmietanka zgęstnieje a ser całkowicie się roztopi. Wyłączcie gaz i dodajcie orzechy. Doprawcie do smaku pieprzem i solą.

* Sos ciemnieje pod wpływem skórki orzechów ale nie zmienia to jego smaku. Jeśli chcesz aby twój sos pozostały jasny, przygotuj go chwilę przed podaniem:)

Składanie:

Na całej powierzchni każdego naleśnika rozłóż trochę szpinaku i zwiń w rulon. Przekrój na pół pod skosem i podawaj polane sosem.



2 komentarze: