sobota, 22 marca 2014

Tarta z łososiem w pesto i migdałami

       Dzisiaj wrzucam tylko przepis bo pędzę na wieś, zgłębiać tajniki krawiectwa pod bacznym okiem mamy;)



Spód (składniki na formę o średnicy ok 25 cm.)
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chilli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Mąkę połącz z masłem tak aby powstały malutkie grudki. Najlepiej zrobić to za pomocą noża, wtedy masło nie będzie się ogrzewać jak w przypadku pracy dłońmi. 
  2. Dodaj resztę składników i szybko zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
 Farsz:
  • 300 g fileta z łososia pokrojonego w kostkę
  • 3-4 łyżki czerwonego pesto
  • 1/2 szklanki prażonych płatków migdałów
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę i zeszklona na łyżce masła
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
 Przygotowanie:
  1. Łososia wymieszaj z pesto i odstaw na bok.
  2. Jajka połącz ze śmietanką i dodaj migdały oraz cebulę. Dopraw szczyptą soli i pieprzem.
  3. Nastaw piekarnik na 190 stopni.
  4. Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Podziurkuj ciasto widelcem a następnie wyłóż je papierem do pieczenia. Wysyp na dno szklankę suchego grochu lub fasoli i podpiecz spód przez 15 minut aby nieco się zarumienił. Wyjmij i przestudź.
  5. Na przestudzony spód wyłóż łososia w pesto i wlej masę jajeczną. Na wierzchu poukładaj pomidorki koktajlowe i wstaw do piekarnika (190 stopni) na 40 minut aby masa jajeczna się ścięła. Przed pokrojeniem ostudź nieco tartę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz