czwartek, 6 marca 2014

Wytrawne gofry z dymką, serem, łososiem i kwaśną śmietaną.

   Gofry. Smakołyk znany wszystkim, ale czy na pewno wszyscy wiedzą, że można je jeść również na słono? A ja wiem! I teraz Wy również. Można i to jeszcze jak! Smakują cudnie i wersja na słono jest zdecydowanie moją ulubioną:) Przepis na ciasto mam od Gaduły a Ona z kolei od swojej przyszłej teściowej. Bardzo prosty, bardzo dobry i szybki również o ile wasza gofrownica posiada wszystkie części i nie grozi poparzeniem lub przytrzaśnięciem palucha. W przeciwnym razie trwa to kilka sekund dłużej;) Nie kręćcie więc noskami, że mało czasu, że nie chce Wam się bo po pracy jesteście zmęczeni...bla bla bla. Poświęćcie na przygotowanie dzisiejszej kolacji kilka chwil a gwarantuję, że jej smak umili Wam wieczór:)


Składniki:
na 14-15 sztuk
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka (żółtka oddzielnie od białek)
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 litra wody
  • 2/3 szklanki posiekanej dymki (tej cienkiej)
  • ok dwóch szklanek tartego żółtego sera
  • 1,5 łyżeczki soli
  • spora szczypta czarnego pieprzu
Do podania: wędzony łosoś, kwaśna gęsta śmietana, sok z cytryny.

Przygotowanie:
  1. W misce ubij mąkę z wodą, żółtkami, olejem, solą i pieprzem oraz proszkiem do pieczenia.
  2. Do cista dodaj dymkę i ser a następnie dokładnie wymieszaj.
  3. W osobnej misce (musi być suchutka i czysta!) ubij białka na sztywną pianę.
  4. Powoli wmieszaj białka do ciasta.
  5. Smaż gofry do momentu aż się ładnie zrumienią.
  6. Podawaj z kwaśną śmietaną i kawałkami wędzonego łososia skropionego sokiem z cytryny. 

1 komentarz: