czwartek, 11 grudnia 2014

Grzanki z bazyliową pastą, rukolą, pieczonym kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami.

      W poprzednim poście uraczyłam Was ciut przydługim wstępem, więc dzisiaj będzie krótko i na temat;) Moja dzisiejsza propozycja jest wprost stworzona na przyjęcia czy spotkania z przyjaciółmi. Wszystko możecie przygotować wcześniej a tuż przed przyjściem gości "poskładać" :) Pierwszy raz wykorzystałam ten przepis wybierając się na babski wypad do Torunia i oferując, że przygotuje prowiant "na drogę" (wiecie, wyjazd tuż po pracy, obiad już dano za nami więc jakaś szamka w aucie się przyda). Zrobiłam zatem kanapki. Pełnoziarniste bułki przekroiłam na pół, podpiekłam na patelni żeby były chrupiące, zapakowałam do środka pastę z bazylii i czosnku, świeże listki rukoli, soczystego pieczonego kurczaka, plasterki delikatnej mozzarelli i posiekane suszone pomidory dla podkręcenia smaku, zapakowałam w srebrną folię i podarowałam swoim towarzyszkom. Z racji tego, że BARDZO im smakowało zamieniłam bułkę na małe grzanki i podaję jako przystawki na imprezach:) Naprawdę polecam!
 


Składniki:
na ok 40 małych grzanek
  • dwie długie bagietki (pszenne lub pełnoziarniste) pokrojone w ukośne kromki (mi z każdej wychodzi po ok 20 sztuk)
  • dwa filety z kury
  • dwie kulki mozzarelli
  • świeża rukola
  • duża garść liści bazylii
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • czarny pieprz
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • oliwa
Przygotowanie:
  1. Filety z kury umyj, osusz, ułóż w naczyniu do pieczenia i zalej sosem sojowym oraz szczodrze posyp pieprzem. Niech się pomarynuje przez ok godzinę. Odwracaj co jakiś czas. Następnie upiecz mięso w temp. 180 stopni pod przykryciem. Po upieczeniu wyjmij i zanim pokroisz na cienkie plasterki odłóż do całkowitego ostygnięcia inaczej mięso będzie się bardzo rozpadać.
  2. W moździerzu utrzyj czosnek z solą a po uzyskaniu czosnkowej pasty dołóż listki bazylii i ucieraj aż się dobrze połączą z czosnkiem. Dolej stopniowo ok 1/3 szklanki oliwy i dokładnie wymieszaj.
  3. Pokrojone kromki bagietki opiecz na suchej patelni, piekarniku lub tosterze aby lekko się zrumieniły.
  4. Mozzarellę pokrój w cienki plasterki a pomidory w drobną kostkę. Rukolę umyj i dokładnie osusz.
  5. Każdą grzankę posmaruj bazyliową pastą, ułóż na niej kilka listków rukoli, plaster mięsa i mozzarelli i posyp pomidorami. Gotowe! Smacznego:)

 

3 komentarze:

  1. Robię podobne tylko raczej ze świeżymi pomidorami, bo za tymi suszonymi średnio przepadam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Są pyszne! Świetne na niedzielną przekąskę ;)

    OdpowiedzUsuń