wtorek, 22 grudnia 2015

Śledzie w sosie majonezowym z korniszonem i jabłkiem.

     Mam nadzieję, że jeszcze nie jest za późno aby was zachęcić do przygotowania wigilijnych śledzi w takiej wersji:) Przepis na śledzie z dodatkiem jabłka i korniszonów otrzymałam od Malinowej Królewny, u której co roku goszczą na świątecznym stole. Jest to bardzo prosta i bardzo smaczna opcja, więc jeśli jeszcze się wahacie nad wyborem, skorzystajcie z tej receptury. Nie pożałujecie! Jestem tego pewna:)


Składniki:
  • 4 filety śledziowe matjas
  • 1 średnia cebula
  • 6 korniszonów
  • 1 spore kwaśne jabłko (najlepsza będzie szara reneta)
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sporo pieprzu
Przygotowanie:
  1. Namocz śledzie 2 razy po 30 minut po czym pokrój na małe kawałki. 
  2. Obierz jabłko i pokrój w drobna kosteczkę, podobnie jak cebulę i korniszony.
  3. Wymieszaj śledzie z posiekanymi dodatkami, śmietaną i majonezem. Dopraw do smaku pieprzem i odstaw do lodówki co najmniej na 24h.

2 komentarze:

  1. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez śledzi (i bez pierogów), a takie jak tutaj są praktycznie zawsze u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie pierwszy raz ale już wiem, ze zostaną ze mną zawsze;)

      Usuń