środa, 7 listopada 2018

Pęczotto z podgrzybkami i szczypiorkiem

     Sezon na grzyby jeszcze trwa ale wielkimi krokami zbliża się do końca, więc spieszę z tym pysznym daniem. Abyście mogli postać cierpliwie przy patelni i rozkoszować się potem przy stole, talerzem pachnącym grzybami, masłem i winem :)



Składniki na bulion grzybowy:
  • 10 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 1 opieczona nad gazem cebula
  • 250 g marchewki
  • 150 g selera
  • 120 g korzenia pietruszki
  • 50 g kapusty pekińskiej
  • 70 g pora
  • 100 g pieczarek
  • 4 grzyby shitake
  • 3 boczniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2,5 litra wody
  • 1 łyżka soli
Przygotowanie:

  1. Grzyby namocz we wrzątku, żeby zmiękły i żeby pozbyć się piasku i innych brudów. 
  2. Obrane i umyte warzywa włóż do garnka, dodaj pozostałe składniki, wlej wodę + wodę z moczenia grzybów i wstaw na duży gaz. Zagotuj, zmniejsz gaz i gotuj powoli przez 2,5 godziny po czym odcedź bulion.
Składniki na pęczotto:
  • 250 g świeżych podgrzybków
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 3 szklanki bulionu grzybowego*
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych lub parmezanu
  • 2 łyżki drobnego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
* bulion powinien być cały czas gorący więc podczas gotowania trzymajcie go w garnku na palniku obok 

Przygotowanie:
  1. Na mocno rozgrzaną patelnię daj 2 łyżki masła i pokrojone w grube plasterki grzyby. Mieszając od czasu do czasu smaż grzyby aż się ładnie zrumienią po czym przełóż je na talerz i odstaw na bok.
  2. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Dołóż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Smaż na średnim gazie aż cebula zmięknie i lekko się skarmelizuje.
  3. Dodaj do cebuli kaszę i smaż ok 5 minut, żeby kasza się nieco uprażyła a następnie wlej wino i mieszaj od czasu do czasu.
  4. Jak wino odparuje dołóż grzyby i wlej szklankę bulionu. Zmniejsz gaz i pozwól by kasza powoli wchłaniała płyn. Mieszaj powoli i jak większość płynu zniknie, dodaj kolejną szklankę a potem kolejną. Sprawdź czy kasza jest miękka i w razie potrzeby dodaj trochę więcej bulionu. Gotowe pęczotto powinno mieć dosyć luźna konsystencję więc pilnuj aby nie zgęstniało za bardzo.
  5. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj płatki drożdżowe lub parmezan i posiekany szczypiorek. Smacznego! :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz