środa, 14 listopada 2018

Placki z kalafiora i dyni z sosem sezamowym

     Dzisiaj zapraszam Was na warzywa z jesiennego repertuaru. Połączenie kalafiora z dynią, aromatycznymi przyprawami i świeżą kolendrą szczerze mnie zaskoczyło i ucieszyło. Do tej pory najczęściej lądowały w zupie lub w postaci warzywnego curry. Placki z nich przygotowane w połączeniu z sosem tahini to od dzisiaj jeden z moich ulubionych przepisów. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu :) Miłego dnia Łasuchy :*



Składniki na placki:
  • 700 g kalafiora
  • 360 g dyni
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanych listków kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Kalafiora i dynię zetrzyj na grubych okach tarki, posyp łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij nadmiar wody - najlepiej sprawdzi się ściereczka lub gaza.
  2. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, uformuj placki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz ok 30-40 minut.
  4. Podawaj z sosem sezamowym, kawałkiem cytryny i listkami kolendry.
Sos sezamowy:
  • 6 łyżek pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta białego pieprzu
  • sól
  • 1/2 szklanki zimnej wody
Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz