piątek, 20 kwietnia 2012

A la Popeye;)

    Pamiętacie bajkę Popeye?:) Chyba każdy zna sympatycznego marynarza, który zjadając puszkę szpinaku zyskuje wielką siłę.... Bajka ta była niejako "pośrednikiem" w zdobyciu pozytywnej relacji między najmłodszymi a nielubianym przez nich szpinakiem. Czy poskutkowało? Nie sądzę;) Maluchy bardzo niechętnie dają się namówić na jego zjedzenie, chociażby w niewielkiej ilości. Tak jest w przypadku mojego M. Żadna siła nie zmusi go do zjedzenia szpinaku ani innego szczypiorku;) 
     Ja jednak uwielbiam wszystkie warzywa, a za szpinakiem wprost przepadam i znajduję dla niego coraz większe zastosowanie w swoich kulinarnych podbojach. Był już makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, był makaron z sosem śmietanowym ze szpinakiem i kurczakiem, albo ze szpinakiem i pesto z pieczonych papryk, były pierożki ze szpinakiem i ricottą, były omlety, jajecznice, sałatki, będzie również zupa. Na dzisiejszą propozycję wybrałam sałatkę z młodych liści szpinaku z dresingiem na ciepło i jajkiem w koszulce. Myślę, że może to być ciekawa alternatywa na szybką smaczną kolację. Zapraszam wszystkich fanów Popey'a:)



Składniki:
przepis na jedną porcję
  • jedno lub dwa (jak wolicie) jajka
  • dwie garście liści szpinaku
  • 1/2 małej czerwonej cebulki
  • dwie łyżki oliwy
  • dwa plastry boczku pokrojone w kostkę
  • sok z 1/2 limonki (lub łyżka octu balsamicznego albo winnego)
  • 1,5 pomidora suszonego pokrojonego w paski
  • garść grzanek
  • pieprz

Przygotowanie:
   Umyjcie i osuszcie szpinak. W małym rondlu zagotujcie wodę.  W tym czasie zrumieńcie na oliwie boczek. Jak woda zacznie się gotować, zakręcie łyżką tak aby powstał wir i ostrożnie wlejcie jajko, tak aby żółtko się nie rozlało. Gotujcie na małym ogniu przez 2-3 minuty aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Zdejmijcie z patelni zrumieniony boczek i osuszcie na papierowym ręczniku. Na pozostałym tłuszczu podgrzejcie posiekaną drobno cebulkę i dodajcie sok z limonki. Dresing gotowy!:) 


 Pozostaje już tylko ułożyć wszystko na talerzu, polać dresingiem i na wierzch ułożyć jajka. Posypać odrobiną czarnego pieprzu i wcinać;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz