piątek, 6 lipca 2012

Gazpacho, czyli zupa na zimno

    Gazpacho to wywodząca się z Hiszpanii zupa, podawana na zimno i ciesząca się coraz większym powodzeniem również u Nas. Jej główne składniki to surowe warzywa, oliwa, namoczony w wodzie chleb i ocet. Fantastyczne jest to, że NIE wymaga gotowania! Wystarczy wszystko zmiksować, wpakować do lodówki w celu schłodzenia i podawać samą lub z dodatkami:) Idealna - moim zdaniem - opcja na smaczny, zdrowy, sycący i TANI posiłek, który dodatkowo orzeźwi nasz organizm, kiedy na termometrze zaczyna brakować kresek, wskazujących stopień możliwych poparzeń, jeśli wystawimy Nasze pyszczki na zewnątrz;)) Mi osobiście nie uśmiecha się stanie przy garach albo piekarniku podczas, gdy słońce bezlitośnie zaciska Nas w swoim promiennych objęciach. W taką pogodę należy się chłodzić, nie tylko z zewnątrz ale i od środka. I dlaczego mielibyśmy nie robić tego przy pomocy obiadu a nie zwykłej, nudnej szklanki zimnej wody:) Ja zdecydowanie wybieram tę opcję! I następnym razem zabiorę ją również na działkę....grillowe ciężkie karkówki już mi się przejadły. Zanim powiecie, że "surowa" zupa jest be, kupcie kilka produktów, zmiksujcie, schłodźcie i spróbujcie a gwarantuję Wam, że polubicie ten przepis równie mocno jak Ja:) 



Składniki:
  • 5 bardzo dojrzałych pomidorów
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 świeży ogórek
  • 1 cebula (czerwona albo biała)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • dwie łyżki octu balsamicznego
  • ocet z czerwonego wina do smaku
  • kawałek chleba, ciabaty lub bułki
  • garść liści kolendry opcjonalnie
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
    Obierzcie czosnek, oraz cebulę i pokrójcie ją na spore kawałki. Tak samo postąpcie z pomidorami i papryką pozbawioną gniazda nasiennego. Obierzcie ogórka i wydrążcie z niego pestki. Teraz wystarczy włożyć wszystko do robota i dokładnie zmiksować. Następnie dodajcie oliwę, ocet balsamiczny, kolendrę jeśli chcecie i namoczone w wodzie pieczywo (ja wybrałam razową bułkę, z której zrobiłam grzanki) i jeszcze raz wszystko zmiksujcie. Doprawcie do smaku solą i pieprzem oraz octem winnym jeśli jest taka potrzeba.




Pamiętajcie o schłodzeniu gazpacho przed podaniem! Możecie także podać różne dodatki, np. oliwki, ugotowane jajko, podsmażony boczek, grzanki, drobno posiekaną paprykę czy ogórka. Opcji jest bardzo wiele:)




2 komentarze:

  1. ale apetyczne! Chciałabym by pojawiło się jutro na moim stole ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To biegnij do pobliskiego sklepu, bierz w łapkę blender i do dzieła! :))

      Usuń