sobota, 21 lipca 2012

Placek z morelami w kardamonie

    Dzisiaj krótko. Placek zniknął w mgnieniu oka!:)
Kawusia po niedzielnym obiedzie i kawałek tego ciasta to duet idealny.




Składniki:
  • 0,5 kg moreli (na tortownicę o średnicy 23cm)
  • 4 jajka
  • 150 g mąki
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Do moreli:
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu


Przygotowanie:
    Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Przekrójcie morele na pół i wyjmijcie pestki. Posypcie morele cukrem waniliowym i kardamonem, wymieszajcie i odstawcie na bok. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodajcie Jajka, cukier i masło i wszystko dokładnie zmiksujcie ręcznym mikserem bądź w robocie kuchennym. Przelejcie gotową masę do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem (cukier w trakcie pieczenia się skarmelizuje i utworzy chrupiącą "skórkę"), i ułóżcie na wierzchu połówki moreli. Pieczcie ok 30 minut.






7 komentarzy:

  1. Ależ niesamowicie puszysty :) Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Uwielbiam morele i kardamon, więc to ciasto upiekę na pewno!
    Jak dobrze, że do Ciebie trafiłam:)
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zestawienie kardamonu i moreli jak najbardziej mi pasuje! uderza w zmysły.

    OdpowiedzUsuń
  4. REWELACJA!!! I jeszcze kardamon. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej dzięki:))) Ja też się nie spodziewałam, że taka fuzja smaków będzie rewelacyjna;)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam, spodziewałam się ciasta bardziej twardego i kruchego a to jest jakby biszkoptowy ale jest pyszny. Mnie nie wyszedł taki wysoki ponieważ mam większą tortownicę a użyłam tej samej ilości składników, WIĘC mam jedno zastrzeżenie: robiłam wszystko według przepisu, i kiedy po 30 min pieczenia wyciągnęłam ciasto z piekarnika (180 stopni, termoobieg) w środku było jeszcze 'lejące'. Włożyłam jeszcze na 15 min (już z posypanym cukrem pudrem na wierzchu) i na szczęście wszystko ładnie się upiekło. Więc zdecydowanie proponuje dłuższe pieczenie. Ogólnie ciasto bardzo szybkie i latwe w przyrządzeniu, myślę że jeszcze go upiekę w tym morelowym sezonie. Pozdrawiam, Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wtedy miałam kiepski piekarnik i w nim wszystko piekło się inaczej, dlatego czas jest podany taki a nie inny;) cieszę się jednak, że mimo małych utrudnień wszystko się udało:) Pozdrawiam Cię serdecznie!

      Usuń