poniedziałek, 10 grudnia 2012

Racuchy z jabłkami według Suzie:)

     Byłam u babci i już wiem, jak zrobić obłędnie pyszne racuchy z jabłkami jakie jadłam w dzieciństwie:) Przepis dużo mniej skomplikowany niż do tej pory sądziłam:) Uwielbiam spędzać czas w kuchni z babcią Suzie. Wszystko dokładnie wytłumaczy, nawet po kilka razy jeśli trzeba. Siedziałam, patrzyłam, odmierzałam i wszystko skrupulatnie notowałam:) Kiedy wszystko było gotowe a dom pachniał świeżo usmażonymi racuchami, jabłkami i cukrem pudrem, mogłyśmy się zając plotkami przy kubku herbatki. Przeglądałyśmy stare przepisy babci...takie sprzed ponad 40 lat!. Zapisane ładnym charakterem pisma w rozpadającym się już zielonym zeszycie. Część przepisów była opatrzona rysunkami babci, przedstawiającymi kompozycje na talerzach. Wiele z tych receptur wykorzystam w swojej kuchni. Może nieco je odświeżę:) Była też książka, pozbawiona okładki, z pożółkłymi kartkami. Zdecydowanie doświadczona czasem i pasją z jaką z niej korzystano. Książkę dostałam i już znalazłam w niej, kilka bardzo ciekawych przepisów na potrawy wigilijne. Coś dodam coś ujmę i powstaną stare dania w nowej odsłonie:) A teraz zapraszam Was na mój ukochany przysmak z dzieciństwa!



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • dwie szklanki ciepłego mleka
  • 75 g drożdży
  • dwie łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżka spirytusu
Przygotowanie:
  1. Przesiejcie mąkę do miski i zróbcie w niej dołek. W szklance ciepłego mleka rozpuście drożdże z cukrem i łyżką mąki i wlejcie wszystko do dołka w misce z mąką. Odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do wyrośniętego zaczynu wbijcie jajko i wlejcie drugą szklankę ciepłego mleka po czym dokładnie wymieszajcie wszystko z resztą mąki z miski, tak aby pozbyć się grudek. Dodajcie na koniec spirytus i ponownie wymieszajcie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, więc w razie potrzeby możecie dolewać ciepłą wodę. Odstawcie całość do wyrośnięcia.
  3. Babcia radzi, żeby potem ponownie je wymieszać i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
  4. Ostatnie co musicie zrobić to rozgrzać na patelni sporo oliwy i łyżką nakładać racuszki. Na każdy racuch połóżcie po plasterku jabłka i lekko wduście je w ciasto. Racuszki smażą się bardzo szybko więc nie odchodźcie nigdzie bo się przypalą a tego przecież nie chcemy:) U mnie podawane obowiązkowo z cukrem pudrem!


2 komentarze:

  1. ach te Kochane Babcie, racuszki wyglądają i zapewne smakują obłędnie !

    OdpowiedzUsuń
  2. niby takie zwykłe, a jednak niezwykłe:D niezawodne i mega smaczne:)

    OdpowiedzUsuń