sobota, 17 sierpnia 2013

Tagliatelle z kurczakiem i pomidorami.

    Planowałam wrzucić ten przepis kilka dni temu ale urlopowanie nas pochłonęło i ciężko było mi się za to zabrać. Mam nadzieję, że mi wybaczycie;)
    Zapraszam Was na pyszny obiad i uciekam dalej smażyć się na słonku. Cmok:*






Składniki:
na 3 porcje
  • 6 gniazdek pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • 300 g fileta z kury
  • 6 połówek suszonych pomidorów
  • garść listków bazylii
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 350 ml słodkiej śmietanki 18%
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
  1. Na suchej patelni skarmelizujcie przekrojone na pół pomidorki koktajlowe - tylko od strony rozcięcia i odłóżcie na bok.
  2. Mięso pokrójcie na kawałki wielkości jednego kęsa, doprawcie solą i pieprzem i zrumieńcie na oliwie. Następnie odłóżcie na bok.
  3. W osolonej wodzie ugotujcie makaron - al dente rzecz jasna:)
  4. Pod koniec gotowania makaronu wstawcie na średni gaz głęboką patelnię. Wlejcie śmietanę, dodajcie wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, posiekane suszone pomidory i usmażone mięso. Doprawcie sos solą i pieprzem. Jak śmietana zacznie gęstnieć dodajcie porwane listki bazylii i karmelizowane wcześniej pomidorki koktajlowe. Wymieszajcie i wyłączcie gaz. Odcedźcie ugotowany makaron (zostawiając jak zwykle troszkę wody z gotowania w razie gdyby sos okazał się zbyt gęsty) i dodajcie go do sosu. Wymieszajcie i od razu podawajcie. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. bardzo bardzo apetyczne zdjęcia mmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny zestawik nam zaserwowałas:-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis mniamniuśny! Bardzo dobry! Przyrządziłam dziś i zjadaliśmy z apetytem. Tym bardziej, że z własnej produkcji suszonymi pomidorami.djęcia też są rewelacyjne i oddają w pełni smak dania. Polecam. Czekam na inne ciekawe przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo, dziękuję i cieszę się, że smakowało:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Pyszne polecam:):)

    OdpowiedzUsuń