czwartek, 12 września 2013

Pieczony schab z jabłkami na cydrze.

      Ostatnimi czasy M. marudził, że mało mięsiwa jest na blogu;) No to proszzzz będzie więcej! Wczoraj wołowina, dziś schab a potem kto wie... idealny stek? Pieczony kurczak czy może gęś? Zobaczymy co ta jego kosmata głowa wymyśli. Ja w każdym razie grzecznie spełnię jego oczekiwania jako przykładna przyszła żona, co by mi się chłopaczyna nie rozmyślił;)) Zwłaszcza, że jesień jakoś współgra z pieczystymi. Póki co kombinuję gdzie upiec mój sarni udziec, który do mojego piekarnika zmieścić się nie chce... Jakieś pomysły?:)
       Ps. Kto zamówił ten deszcz ja się pytam?! Apeluję o jego odwołanie bo nad morze śmigam jutro i pogodę muszę mieć stosunkowo dobrą do spacerowania. Naprawdę ładnie proszę winowajcę o zawieszenie jesiennej słoty na kilka dni. W zamian za pozytywne rozpatrzenie mojej apelacji wyczaruję mu coś pysznego jak wrócę:)







Składniki:
dla 6 a nawet 8 osób
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki soli
  • duża szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • oliwa do nasmarowania mięsa
  • opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku
Jabłka na cydrze:
  • 4 spore, twarde i kwaskowe jabłka
  • 3 łyżki białego cukru
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • szklanka cydru
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
  1. Mięso wyjmijcie z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. 
  2. Na dużej drewnianej desce posiekajcie drobniutko listki rozmarynu i wymieszajcie je z solą i pieprzem. Równomiernie rozprowadźcie mieszankę na całej desce i dokładnie obtoczcie nasmarowane odrobiną oliwy mięso.
  3. Nastawcie piekarnik na 180 stopni. 
  4. Tuż przed włożeniem mięsa do piekarnika obsmażcie je z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni aby je ładnie zrumienić i zamknąć pory (wtedy większość soków zostanie w środku i mięso będzie soczyste).
  5. Pieczcie mięso ułożone na metalowej kratce w brytwannie lub blasze przez 45 minut. Pod spód możecie ułożyć warzywa korzeniowe jako dodatek do obiadu tak, jak w przypadku szynki wielkanocnej.
  6. Jeśli macie termometr do mięsa możecie wbić go w środek schabu i jeśli temperatura pokazuje 65 stopni to mięso jest idealnie upieczone. Po wyjęciu z piekarnika przełóżcie mięso na deskę i przykryjcie je folią aluminiową oraz ściereczką na 15 minut.
  7. W tym czasie obierzcie jabłka i pokrójcie je na plasterki. Włóżcie je na lekko rozgrzaną patelnię, posypcie cukrem i smażcie na małym ogniu przez 2-3 minuty. Dodajcie wodę i dwie łyżki masła i zostawcie aby woda odparowała a jabłka lekko się skarmelizowały. Posypcie je imbirem i wlejcie cydr. Pomieszajcie i pozostawcie na ogniu aby alkohol odparował i powstał lekko gęsty sos. Doprawcie na koniec szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Ps. Pozostały schab idealnie nada się na kanapki:)





5 komentarzy: