niedziela, 9 marca 2014

Chow mein z drobiowymi kulkami w bardzo aromatycznym azjatyckim sosie.

    Danie wydaje się bardzo skomplikowane ale jeśli przygotujesz sobie wszystkie składniki według poniższych instrukcji, samo gotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu. Będzie tak pysznie i aromatycznie, że na pewno skusisz się na powtórzenie tego w swojej kuchni jeszcze nie raz:)



Składniki:
dla 2-3 osób

Mięsne kulki:
  • 430 g fileta z kury (zmielonego)
  • 1/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki bardzo drobno posiekanej papryczki chilli 
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • łyżka soku z limonki
Sos:
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka słodko-ostrego sosu chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżeczka pasty sambal
  • 5 łyżek wody
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Bulion:
  •  2,5 szklanki wody
  • listek limonki kaffir (jeśli nie masz, daj więcej plasterków limonki)
  • 5 plastrów limonki
  • 5 plastrów imbiru
  • kawałek papryczki chilli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • opcjonalnie kawałek trawy cytrynowej
Dodatkowo:
  • 1/2 opakowania makaronu chow mein
  • 5 cm kawałek marchewki pokrojonej w cienkie słupki
  • tyle samo czerwonej papryki również pokrojonej w cienkie słupki
  • 2 cienkie dymki pokrojone w ukośne plasterki (tylko ich biała i jasnozielona część)
  • 1/2 szklanki kiełków fasoli mung
  • 1/3 szklanki uprażonych i posiekanych orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • garść listków świeżej kolendry
  • opcjonalnie odrobina posiekanej drobno chilli
Przygotowanie:
  1. Wymieszaj wszystkie składniki na mięsne kulki i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  2. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw na bok.
  3. Wstaw bulion na mały gaz w momencie kiedy wyjmiesz mięso z lodówki.
  4. Makaron zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 10 minut po czym odlej wodę.
  5. Z mięsa uformuj małe kulki i zrumień je dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Zrumienione włóż na 10 minut do gotującego się bulionu, po czym wyjmij i odłóż na bok.
  6. Na głębokiej patelni (a najlepiej w woku) rozgrzej dwie łyżki oliwy i wrzuć marchewkę oraz paprykę. Smaż 1 minutę i dodaj mięsne kulki oraz makaron. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać aby wszystko szybko się podgrzało. Zmniejsz gaz i dodaj kiełki i opcjonalnie posiekane drobno świeże chilli. Następnie wlej sos i bardzo szybko wymieszaj całość. Na koniec skrop całość sokiem z połowy limonki, dodaj dymkę i orzeszki. Nałóż na talerze i posyp kolendrą.

3 komentarze:

  1. brzmi i wygląda smakowicie !

    OdpowiedzUsuń
  2. taki laik jestem..
    filety zmielić surowe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, surowe i dopiero potem dodawać przyprawy:)

      Usuń