sobota, 7 grudnia 2013

Ravioli ze szpinakiem, ricottą i orzechami włoskimi.

    Korzystając z tego, że nie dane mi było dzisiaj dłużej pospać, mam dla Was świetny przepis na obiad lub przekąskę. Farsz możecie wykorzystać również do pierogów jeśli nie macie maszynki do makaronu. Podstawowy przepis na makaron znajdziecie TUTAJ a idealne ciasto na pierogi TUTAJ. Tak więc zapraszam do lepienia pierogów lub kręcenia makaronu a ja biorę kawę w łapkę, książkę pod pachę i siadam wygodnie w fotelu;) A jak napada więcej śniegu to sobie bałwana na balkonie ulepię o! ;) Comk:*


Składniki ciasta makaronowego:
  • 200 g mąki typu 00
  • 2 jajka wielkości M
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy
Składniki ciasta na pierogi:
  • 225 g mąki pszennej
  • 180 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki farszu:
na ok 26 sztuk
  • 250 g ricotty
  • 100 g szpinaku (może być mrożony)
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • sporo soli i pieprzu do smaku
Składniki sosu:
  • 300 ml słodkiej śmietanki 18%
  • dwa duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Makaron wyróbcie zgodnie z przepisem, do którego odsyłam Was we wstępie:)
  2. Jeśli używacie świeżego szpinaku to najpierw go zblanszujcie we wrzącej wodzie przez 2 minuty po czym opłuczcie bardzo zimną wodą i dokładnie odciśnijcie z wody, żeby farsz był zwarty a nie płynny co zapobiegnie jego uciekaniu z ciasta. W przypadku szpinaku mrożonego to jak już się rozmrozi również bardzo dokładnie go odciśnijcie ale już nie blanszujcie.
  3. Drobno posiekajcie szpinak i wymieszajcie go z ricottą i orzechami. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  4. Jeśli robicie ravioli to - używając maszynki do makaronu - rozwałkujcie makaronowe ciasto na poziomach od 1 do 9 a podpowiedź jak je "złożyć" znajdziecie w TYM poście. Gotujcie w osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.
  5. Jeśli robicie pierogi to również we wstępie jest "odsyłacz" do posta o pierogach ruskich, gdzie opisałam jak je składać:) Z tym, że pierogów z tej ilości farszu wyjdzie mniej niż ravioli z uwagi na większą jego ilość na każdą sztukę.
  6. Sos: na głębokiej patelni podgrzewajcie śmietankę z wyciśniętym czosnkiem na średnim gazie aż zacznie gęstnieć. Doprawcie solą, pieprzem i parmezanem, wymieszajcie i dołóżcie ravioli/pierogi aby się podgrzały. Wymieszajcie i podawajcie od razu.

2 komentarze: