środa, 14 marca 2012

3 razy schabowy

       Któregoś wieczoru podczas wizyty "Gościa", każdy z nas miał ochotę na inne mięsne danie Na szczęście doszliśmy do porozumienia co do gatunku mięsa w związku z czym, przygotowałam schab na trzy sposoby. Każdy miał coś dla siebie, nikt nie kręcił nosem i co najważniejsze, wszyscy się najedli:) I to zupełnie nic, że utknęłam w kuchni przygotowując 3 różne dania na raz, bo przecież to uwielbiam. Naprawdę:) Wystarczyło pokroić mięso na kotlety i jedne rozbić bardziej, inne mniej a jeszcze inne tak cieniutko, że prawie można było przez nie patrzeć. Ale żeby Was już nie zanudzać zapraszam na prawdziwą schabową wyżerkę!:)
Jako pierwsze "roladki" (pomysł podkradłam mamie, dodając swoje smaki i to co akurat było w domu). Tę opcję wybrał nasz Gość i mówił, że pycha! Zjadł z liśćmi roszponki z oliwą i czerwoną cebulką a do tego zimne chmielowe;)



Składniki:
przepis na 3 porcje
  • 6 kotletów schabowych grubości 1cm
  • plastry szynki (ilość zależy od ich wielkości, tak żeby pokryły prawie cały kotlet)
  • plastry sera żółtego (j.w.)
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych bądź całych (całe trzeba będzie posiekać)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • łyżeczka suszonej bazylii i tyle samo oregano
  • łyżeczka cukru dla zrównoważenia smaku kwaśnych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie chilli

Przygotowanie:

Kotlety rozbić tak aby zwiększyły swoją objętość o 1/3, każdy kotlet lekko osolić i popieprzyć (ale z solą oszczędnie ponieważ szynka zazwyczaj jest słona). Na wewnętrznej stronie kotleta ułożyć plastry szynki i sera i zwinąć roladki. Można je spiąć wykałaczką żeby się nie rozpadały.
W misce wymieszać pomidory z koncentratem, cukrem, bazylią, oregano, wyciśniętym przez praskę lub drobniutko posiekanym ząbkiem czosnku i posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulą. Następnie wylać trochę sosu na dno naczynia do zapiekania, na to ułożyć roladki jedna przy drugiej i polać resztą sosu. Można posypać wierzch startym serem ale niekoniecznie. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok 30-40 minut.


Propozycja nr 2, sznycelek elemelek:) Mój wybór!
Składniki:
przepis na 1 porcję
  • jeden kotlet o grubości 1 cm
  • jedno jajko
  • trochę mąki
  • panko lub bułka tarta (ja użyłam panko)
  • sól, pieprz
  • oliwa
Przygotowanie:

Kotlet rozbić tak cienko jak lubicie. Ja lubię bardzo cienkie sznycle więc mój kotlet został rozbity tak, że prawie można było przejrzeć na wylot:) z obu stron solimy i pieprzymy, po czym obtaczamy kolejno w mące (żeby jajko dobrze się trzymało), jajku i panko bądź, jeśli nie macie, w bułce tartej. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie aż sznycel uzyska złocisty kolor. Ja swoją porcję podałam z cząstką cytryny i młodymi listkami szpinaku z oliwą i piórkami czerwonej cebuli. Wy zajadajcie z tym, co lubicie najbardziej:)



I na koniec.... po prostu Schabowy
Niestety zdjęć nie ma, gdyż M. szybko się do nich dobrał, ale przecież zwykły schabowy wygląda jak każdy:)

Składniki:
przepis na 1 porcję
  • dwa kotlety grubości 1 cm
  • jajko
  • mąka
  • panko lub bułka tarta
  • sól, pieprz,
  • oliwa
Przygotowanie:

Kotlet należy lekko rozbić, żeby był miękki i delikatny, przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Następnie obtoczyć kolejno w mące, jajku i panko lub bułce tartej. Smażyć po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanej oliwie aż będzie rumiany. To była propozycja, którą wybrał M. i wcinał, aż mu się uszy trzęsły z ziemniaczkami tłuczonymi i kapustą kiszoną:)

3 komentarze:

  1. wspaniale wszystko wyglada i chyba tak samo smakuje chyba mam pomysl na niedzielny obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. Na niedzielny obiad polecam....w końcu niedziela to czas na odpoczynek, więc ten zestaw się idealnie nadaje. Zajmuje naprawdę mało czasu, a my mamy czas na leniuchowanie przed kolejnym poniedziałkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. roladki schabowe robiłam na niedzielny obiad i chociaż nie wyszły takie ładne i pewnie takie smaczne jak siostry ale tez były smaczne

    OdpowiedzUsuń