poniedziałek, 12 marca 2012

Spring rolls na karaibską nutę


        Gość wyjechał wczoraj, a ja już za nim tęsknię ehhh.... Tęsknię tym bardziej, iż podczas jego pobytu mogłam poszaleć w kuchni w łączeniu różnych smaków;) Nie, żebym narzekała na M. co to to nie, uwielbiam dla niego gotować, tylko mam tu nieco mniejsze pole do popisu, gdyż....i to jest moment, w którym łatwiej wymienić rzeczy/smaki te lubiane niż te, za którymi się nie przepada... M. zdecydowanie więcej nie je, niż je. No więc, po kilku dniach przyrządzania dań mięsnych z minimalną ilością "zieleniny", żebyśmy mogli jeść wspólnie wszyscy to samo danie, pobyt gościa dobiegł końca. Postanowiłam zakończyć go MEGA kolorowym i zdecydowanie małomięsnym akcentem kulinarnym (zdaję sobie sprawę, że nie jest to danie dla każdego). I mimo iż nigdy na Karaibach nie byłam - i raczej jeszcze długo nie będę ;) - większość smaków z dzisiejszej propozycji przenosi moje podniebienie właśnie tam! Danie nieco mięsne, bardziej warzywne, z lekką owocową nutą i do tego te kolory....tęcza na talerzu, sami zobaczcie:


 Sos z mango:
  • jedno dojrzałe mango
  • sok i skórka z limonki
  • oliwa
  • szczypta soli
  • chilli lub pieprz cayenne 
  • trochę wody 
Przygotowanie:

Mango ma w środku bardzo dużą płaską pestkę, dlatego najlepiej kroić je wzdłuż jak tutaj. Owoc należy obrać i pokroić w kostkę, dodać szczyptę soli i smażyć na dwóch łyżkach oliwy przez kilka minut, dolać trochę wody i dusić aż zmięknie. 


 Dodać kawałeczek posiekanej chilli (w zależności od ostrości papryczki) lub sporą szczyptę pieprzu cayenne i zmiksować na gładką masę. Przetrzeć przez sitko aby sos był gładki, dodać otartą skórkę i sok z połowy limonki i dokładnie wymieszać.


Marynowana czerwona cebula:
  • dwie duże czerwone cebule
  • 40 gr cukru
  • 50 ml octu balsamicznego 
 Przygotowanie: 
Cebule pokroić w cienkie piórka. Przełożyć cebulę do garnka dodać cukier i ocet i gotować na małym ogniu, aż cebula zmięknie a powstały sos osiągnie konsystencję gęstego syropu. W razie potrzeby dodać więcej octu lub cukru.


Składniki na roladki:
  • filet z kury (ja wzięłam pojedynczy)
  • dwa ząbki czosnku
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • 1/2 średniej wielkości marchewki
  • 1/2 świeżego ogórka
  •  liście ulubionych sałat (ja miałam akurat roszponkę i młode listki szpinaku)
  • listki mięty
  • szczypiorek
  • czarny sezam
  • papier ryżowy
  • oliwa
  • letnia woda 
 Przygotowanie: 

       Mięso zamarynować w sosie sojowym z przyprawą 5 smaków i dwoma posiekanymi ząbkami czosnku i odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Następnie usmażyć, ostudzić i pokroić w plasterki. Marchewkę i ogórka pokroić w tzw. słomkę, jak to pokazuje Pascal tutaj.
Szczypiorek pokroić na ukośne większe kawałki. Liście sałat, należy wypłukać z ewentualnego piasku i osuszyć. Przygotować naczynie z letnią wodą, trochę większe od rozmiaru papieru ryżowego, żeby łatwo można było je zanurzyć.
       Papier ryżowy jest bardzo delikatny więc należy się z nim delikatnie obchodzić. Zanurz arkusz papieru w wodzie na kilka sekund żeby zmiękł. Połóż na talerzu i układaj składniki "nadzienia" jeden na drugim lub jak wolisz:) posyp sezamem i zawijaj jak krokiety.






 Gotowe!
      Podawaj na zimno, polane sosem z mango i cząstką limonki.




2 komentarze:

  1. Extra wyglądają,takie kolorowe! :) Świetne połączenie smaków,warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolory faktycznie zachwycają:)Daj znać czy smakowało:))

      Usuń