niedziela, 18 marca 2012

Całkiem szybka przekąska

Zapraszacie gości i chcecie ich poczęstować czymś innym niż standardowy zestaw w postaci słonych paluszków i chipsów? A przy tym, nie spędzić w kuchni kilku godzin, które możecie przeznaczyć na "upiększenie" samych siebie? W takim razie, to może być dla Was idealna propozycja na szybką smaczną przekąskę:) Wystarczy pięć składników i rozgrzany piekarnik a zadowolenie gości gwarantowane:) Do dzieła!



Składniki:
przepis na 40 sztuk
  • pojedynczy filet z kury (średniej wielkości)
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • dwa opakowania ciasta francuskiego o wadze 275 g
  •  kilka łyżek oliwy
  • dwa żółtka
 

Przygotowanie:
Mięso pokrój na małe paski i zamarynuj w oliwie i curry najlepiej przez kilka godzin, ale jak nie macie tyle czasu, to 20 minut też wystarczy:) Następnie usmaż ale nie do końca. Pamiętaj że będzie się jeszcze piekło. Każde ciasto francuskie pokrój na 20 części i na każdej z nich ułóż kawałki podsmażonego mięsa, następnie zlep jak pierogi. 


Posmaruj z wierzchu roztrzepanym żółtkiem i posyp tym co lubisz. Ja wybrałam do tego suszony tymianek, czarny sezam i utłuczone w moździerzu nasiona kopru włoskiego, bo uwielbiam jego anyżkowy smak. 


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz aż ciasto urośnie i się zrumieni. Podawaj z sosem. U mnie tym razem jest to słodki sos chilli, ale sprawdzi się również sos z majonezu z dodatkiem czosnku, ketchupu i jogurtu. To wszystko. Prawda, że to proste?:)

6 komentarzy:

  1. Proste i pyszne :-) Zostawia chipsy i paluszki daleko w tyle!

    OdpowiedzUsuń
  2. no to teraz potrzebujemy jakiegos ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie już dziś wieczorem, zapraszam na babeczki MAXymalnie czekoladowe:)

      Usuń
  3. Rewelacja!! 15 min roboty i goście zachwyceni ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciesze się, że smakowało:) Niewielki nakład pracy, a goście będą to długo pamiętać;)

    OdpowiedzUsuń