Zdecydowanie, drób zajmuje szczególne miejsce na tym blogu:) Tanie, łatwe do przyrządzenia mięso, które lubi chyba każdy. Już nie wspomnę, że na wykorzystanie tego mięsa jest niezliczona ilość przepisów. Poszczególne części kury nadają się do pieczenia, duszenia czy też smażenia. Nie polecam jedynie wersji "na surowo";) Ja bardzo chętnie po nie sięgam i nigdy nie mam problemu z tym, jak je przyrządzić. Mogą być przeróżne sosy, może być makaron albo ryż, albo też sam kurczak np. duszony w białym winie (niedługo i ta wersja pojawi się na blogu). Może to być zwykły filet w panierce albo zrazy z serem i ananasem w środku.
Na dzisiaj jednak wybrałam szybki, jednogarnkowy przepis na ryż z kurczakiem i warzywami. Kilka składników, mało pracy a radocha z jedzenia ogromna:) Jeśli chodzi o wybór odpowiedniego ryżu to polecam ryż basmati. Dobrze przygotowany jest idealnie puszysty i sypki. Nie skleja się. Jedynym wyjątkiem jest specjalny ryż, którego używam do sushi. Tutaj sypki ryż nie ma racji bytu! Musi się kleić żeby sushi się udało. Ale o sushi będzie innym razem. Dziś, chcę Was zachęcić do przygotowania ryżu według poniższej receptury. Gwarantuję zadowolenie niejednego podniebienia i dłuższy pobyt tego przepisu w niejednej kuchni:)
Na dzisiaj jednak wybrałam szybki, jednogarnkowy przepis na ryż z kurczakiem i warzywami. Kilka składników, mało pracy a radocha z jedzenia ogromna:) Jeśli chodzi o wybór odpowiedniego ryżu to polecam ryż basmati. Dobrze przygotowany jest idealnie puszysty i sypki. Nie skleja się. Jedynym wyjątkiem jest specjalny ryż, którego używam do sushi. Tutaj sypki ryż nie ma racji bytu! Musi się kleić żeby sushi się udało. Ale o sushi będzie innym razem. Dziś, chcę Was zachęcić do przygotowania ryżu według poniższej receptury. Gwarantuję zadowolenie niejednego podniebienia i dłuższy pobyt tego przepisu w niejednej kuchni:)
Składniki:
przepis na 4 porcje
- 350 g fileta drobiowego
- 200 g ryżu basmati
- 120 g kukurydzy z puszki
- 120 mrożonego groszku
- 1 mała cebula
- duży ząbek czosnku
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka (wielkości marchewki)
- kilka gałązek natki pietruszki
- limonka lub cytryna
*mięso marynować najlepiej kilka godzin, albo co najmniej 30 minut
- łyżka sosu ostrygowego
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki białego wina
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta czarnego pieprzu
- W lekko osolonej wodzie ugotujcie ryż al dente. Pamiętajcie, że dojdzie jeszcze w trakcie stygnięcia i potem podczas smażenia.
- Umyte i osuszone mięso przekrójcie w złóż na pół, a następnie na cienkie plasterki. Tak przygotowane przełóżcie do marynaty i dobrze wymieszajcie, aby każdy plasterek był nią pokryty. Odstawcie na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.
- Obraną marchewkę i pietruszkę oraz łodygę selera pokrójcie na cienkie talarki. Cebulę i czosnek drobno posiekajcie.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklijcie cebulę i dodajcie pozostałe warzywa. Smażcie przez 2 minuty po czym dodajcie mięso. Smażcie przez kolejne 2 minuty i dodajcie kukurydzę i groszek. Chodzi o to, żeby warzywa pozostały lekko chrupkie.
- Jak groszek będzie miękki dodajcie ryż i całość przesmażcie jeszcze przez 2-3 minuty, żeby wszystkie smaki się połączyły. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki i sok z połowy limonki lub cytryny (lub więcej jeśli wolicie) dla orzeźwienia smaku.
takie danie zawsze wszystkim serwuje moja siostra i nazywa to risottem ;) świetne!
OdpowiedzUsuńO jej, dziękuję!! Bardzo mi miło:)) Wieczorem przygotuję własną listę pytań i moje nominacje:) Buziole:***
OdpowiedzUsuńTe kolory na talerzu cudownie wprawiają w dobry nastrój. Na przekór pogodzie za oknem;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Malwinna