wtorek, 27 listopada 2012

Mus czekoladowy ze skórką klementynki i likierem kawowym

    Zeszły tydzień minął mi pod znakiem nauki, stresu i nieprzespanych nocy. Pamiętając obronę pracy licencjackiej powinnam wiedzieć, że kolejna nie będzie taka straszna jakby się mogło wydawać. A tu proszzzz! Stres jakby większy niż poprzednio. W dniu sądu ostatecznego (czyt. piątek) nie mogłam nic zjeść, ani się skupić. Czekając pod salą nr 207 na swoją kolej, drżały mi ręce i nogi. I oczywiście wszystkie złe emocje przepadły wraz z tym, jak znalazłam się w środku a dziekan zadał pierwsze pytanie. Po pięciu minutach było po wszystkim a ja wyszłam uśmiechnięta z obronionym tytułem w kieszeni:) Świętowałam przyznaję, bardzo intensywnie w doborowym towarzystwie M., również obronionej Lady Raspberry i jej połówki oraz Naszej Puchatej Słodkości, którą Wam dzisiaj przedstawiam tam na dole:) To tyle z mojej poza kuchennej przestrzeni.... a w menu czekolada!
    Szybko, tanio a przy tym elegancko, wykwintnie i baaaardzo apetycznie. Jest to kolejny przepis z książki Jamiego Olivera. Lekko zmodyfikowany. Wykonany po raz pierwszy i od razu udany (tak mówiła moja biura ekipa degustująca) :) Polecam tę recepturę wszystkim, którzy chcą zabłysnąć w oczach swoich gości. Wy się nie napracujecie a goście wyjdą od Was szczęśliwi.
Ps. M. wrzucił swoją porcje do zamrażarki i zjadł w postaci lodów, więc macie dwie opcje podania;)



Składniki:
na 5 porcji prezentowanych na zdjęciach
  • 200 g gorzkiej czekolady (70% zawartości miazgi kakaowej)
  • dwa jajka
  • 300 ml śmietany 36% do musu + 200 ml do podania
  • łyżka masła 
  • dwie łyżki cukru waniliowego
  • skórka otarta z połowy klementynki lub pomarańczy
  • 25 ml likiery kawowego
 Przygotowanie:
  1. Umieśćcie miskę nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą, ale tak aby miska nie dotykała wody, i wrzućcie do niej pokruszoną czekoaldę i masło.Pozostawcie do roztopienia od czasu do czasu mieszając.
  2. Do innej miski wlejcie 300 ml śmietany, dodajcie do niej cukier waniliowy i ubijcie do konsystencji gęstej śmietany.
  3. Oddzielcie żółtka od białek. Delikatnie roztrzepane żółtka wymieszajcie ze śmietaną a białka ubijcie na sztywną pianę.
  4. Jeśli czekolada już się roztopiła, przełóżcie ją o ubitej śmietany, dodajcie likier kawowy i wszystko wymieszajcie. 
  5. Delikatnie wmieszajcie pianę z białek do musu. Przełóżcie do naczyń, których zechcecie podawać i wstawcie do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ubijcie pozostałą śmietanę z dwoma łyżkami cukru pudru i nałóżcie ją na stężały mus. Możecie udekorować wiórkami z czekolady, kakao albo skórką z klementynki lub pomarańczy.

A tu oto Nasza Łobuziara. Prowokatorka wszelkich pieszczot, głaskania, miziania, drapania, nocnych pobudek na zabawę, pogryzionych kwiatków i głębokiej bezwarunkowej miłości. Panna Atomówka Bójka zwana również Turbo Kotkiem!:))


2 komentarze: