niedziela, 18 listopada 2012

Dyniowa tarta na korzennym spodzie

    Przepis miał się pojawić już tydzień temu, jednak przegapiłam fakt, że 11.11.12 sklepy będą pozamykane. I nie, żebym nie wiedziała jaki to dzień! Po prostu mój kosmaty pupil zajmuje 100% mojej uwagi po pracy i plany o sobotnich zakupach poszły w kat;) Ale co miało się zrobić dzisiaj, zawsze można zrobić jutro;))) Tak więc, z tygodniowym opóźnieniem ale jest. Już dziś, przepis na fenomenalną tartę z delikatnym dyniowym kremem. Jak w przypadku wielu moich wypieków, tak i w tym razem, efekt swojej pracy zaniosłam do biura. Tam dostaję rzetelne opinie. Sugerując się uwagami, postanowiłam wzbogacić krem o skórkę pomarańczową i wyszło jeszcze pyszniej:) Zapraszam do wypróbowania. Receptura nie jest skomplikowana, więc pieczcie póki jeszcze są dynie:)




Składniki:
  • 400 g puree z pieczonej dyni
  • 300 g ciasteczek korzennych (powinno wyjść 2,5 szklanki)
  • 180 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 150 g roztopionego masła
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Ciasteczka zmiksujcie na drobny proszek a następnie wymieszajcie z masłem i przełóżcie do formy. Ugniećcie równy spód i brzegi. Przygotowany spód podpieczcie przez 10 minut w 190 stopniach. W międzyczasie utrzyjcie żółtka na gładka masę, po czym wymieszajcie z dyniowym puree oraz mlekiem. Całość przetrzyjcie przez sito aby pozbyć się kawałków dyni. Krem musi być bardzo gładki. Dodajcie skórkę pomarańczy i wymieszajcie. Wylejcie krem na podpieczony spód i pieczcie kolejne 25 minut w temperaturze 190 stopni.



1 komentarz:

  1. Kolor ma obłędny! Uwielbiam dynię, więc z pewnością wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń