wtorek, 6 listopada 2012

Babeczki jogurtowe

    Od niedzieli mamy nowego lokatora, a właściwie lokatorkę, która wymaga ciągłej uwagi, przytulania, miziania, niekończących się zabaw i dbania:) Lokatorka mieści się w dłoni. W dłoni M. nie mojej:) Jest małą kulką z wielkimi oczkami, w których zakochałam się bez pamięci od pierwszej chwili poznania, kiedy owiniętą w kocyk wieźliśmy do naszego mieszkania. Zanim jednak odważyła się zwiedzić niewielki metraż naszego M1, siedziała wystraszona pod szafką na TV wybałuszając słodkie oczyska. Dziś jest już zapoznana z każdym centymetrem wszelkich podłóg, foteli, kanapy, doniczek (o zgrozo, moje kwiatki!) i głowy M., po której to urządziła sobie w nocy maraton:)) Trochę jestem zazdrosna, bo przecież jakbym to ja miała chęć pobiegać po jego głowie o 5:00 nad ranem to by mnie wystawił na balkon, żeby mi durnoty spod czaszki wywiało. M. nie dość, że się nie zirytował - bo Małe mu spać nie daje - to jeszcze się chichotał pod nosem i gadał z Istotką.
     Jest tak cudna, że wybaczam jej dosłownie wszystko! Innej opcji nie ma. Jak Słodkie To To wdrapie się na nogi/ręce/głowę i udaje silnik, grzejąc przy tym milutkim futerkiem i szybko bijącym serduszkiem nie sposób się gniewać na pogryzione kwiatki, rozsypany wszędzie żwirek czy podrapane całe ręce. I tylko żal serce ściska na myśl o wyjściu do pracy i zostawieniu Maleństwa w pustym mieszkaniu:(
      Poznacie już wkrótce tego Łobuza, a tym czasem zróbcie sobie pyszne, szybkie i idealne do kawy, babeczki jogurtowe ze skórką z cytryn.



Składniki:
na 12 sztuk
* za miarkę posłużyło mi opakowanie po jogurcie 160 g
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • kubeczek cukru
  • dwa kubeczki mąki
  • 3/4 kubeczka roztopionego masła (kostka 200 g)
  • 2 jajka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Utrzyjcie jajka z cukrem na gładką masę. Dodajcie przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i wymieszajcie. Następnie dodajcie jogurt i ponownie wymieszajcie. Na koniec dodajcie stopione masło i skórkę z cytryny i jeszcze raz dokładnie wymieszajcie całość. Nałóżcie masę do foremek na babeczki (do 3/4 wysokości) i pieczcie przez ok 30 minut, aż masa będzie sucha w środku.


2 komentarze:

  1. czemu nic nie ma o jugurcie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale gafa. Bardzo przepraszam i już się poprawiam:)Dziękuję za upomnienie!

      Usuń