poniedziałek, 25 marca 2013

Tort czekoladowy z nutellą i masłem orzechowym

    Z góry przepraszam za niedotrzymanie słowa...Przepis miał się pojawić wczoraj. Ale naprawdę nie miałam jak ogarnąć zdjęć. 
    Jeśli chodzi o biszkopt, to wykonałam go z przepisu, który znalazłam na stronie mojewypieki.com. Wydał mi się prosty i szybki w przygotowaniu. Od razu zalecam trzymanie się ściśle przepisu. Ja dwa razy próbowałam coś tam zmienić i ciasto nie wyszło;) Jednak jak zrobiłam wszystko tak jak radzi autorka przepisu, biszkopt wyrósł ponad formę i był bardzo puszysty w środku:) Już zawsze będę z niego korzystała i Wam również polecam, jeśli nie macie dobrej receptury.
    A o torcie mówiąc....jest to prawdziwa rozkosz dla miłośników czekolady, orzechów i w ogóle słodkości. Obłęd! I w tym momencie możecie przełykać ślinę albo pędzić do sklepu na zakupy i zabrać się za pieczenie. Bo każda okazja jest dobra aby zjeść coś tak pysznego:)







Składniki ciasta:
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki dobrego kakao
Składniki kremu cz. I:
  •  250 g serka  mascarpone
  • 500 g nutelli
Przygotowanie:

Mascarpone i nutellę bardzo dokładnie wymieszajcie ze sobą i wstawcie do lodówki. Jednak przed złożeniem tortu jeszcze raz dokładnie wymieszajcie aby nieco "rozluźnić" konsystencję (wtedy łatwiej będzie go rozsmarować na torcie).

Składniki kremu cz. II
  • 100 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 2/3 szklanki masła orzechowego niesolonego
Przygotowanie:

W małym rondelku podgrzewajcie mleko skondensowane aż zgęstnieje i powstanie masa kajmakowa.*

* Uwierzcie mi, że wcale nie trzeba gotować puszki mleka przez kilka godzin. Dużo szybciej (zaledwie kilka minut) będzie trwało wlanie mleka bezpośrednio do rondla i podgrzewanie go na małym ogniu.
 Gotową masę kajmakową wymieszajcie z masłem orzechowym i odstawcie na bok. Przed złożeniem tortu ponownie wymieszajcie.

Ps. W pierwszej wersji użyłam gotowej masy krówkowej i nie zauważyłam że zawiera sól, więc w torcie była ona wyczuwalna. Podobno odrobina soli "podkręca" smak czekolady, ale jeśli tego nie lubicie to zamiast gotowej masy krówkowej zróbcie kajmak j.w.

Przygotowanie ciasta:
  1. Nastawcie piekarnik na 170 stopni.
  2. Przesiejcie mąkę z kakao do miseczki. 
  3. W dużej osobnej misce ubijcie białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznijcie dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Tak samo postąpcie z żółtkami.
  4. Do gotowej masy jajecznej wsypcie mąkę z kakao i bardzo delikatnie wymieszajcie za pomocą łopatki.
  5. Gotowe ciasto delikatnie przełóżcie do tortownicy, której spód jest wyłożony papierem do pieczenia i posmarowany masłem.
  6. Pieczcie ok 45 minut. Po upieczeniu zostawcie biszkopt w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.*
* w oryginale jest zalecenie aby upuścić upieczone ciasto na podłogę (w formie oczywiście), ale ja nie zauważyłam różnicy między tym upuszczonym a nie upuszczonym. Wybór pozostawiam Wam:)

Składania tortu:

Podzielcie biszkopt na 4-5 blatów. Na każdy blat (poza ostatnim, czyli tym, który będzie na samej górze) nałóżcie cieniutką warstwę masy z kajmaku i masła orzechowego a następnie nieco więcej kremu z mascarpone i nutelli. Czynność powtórzcie 3 lub 4 razy, zależnie od tego czy mieliście 4 czy 5 blatów. Na ostatni blat nałóżcie pozostały krem z mascarpone i nutelli i dokładnie pokryjcie nim cały tort. Wstawcie go o lodówki na co najmniej 30 minut aby krem stężał, ułatwi to potem krojenie tortu.
Z wierzchu możecie posypać tort kakao lub wiórkami z mlecznej czekolady (tak jak ja).




3 komentarze:

  1. No siostra kusisz tymi smakołykami:) musi byc pyszny, aż slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieco kaloryczny ale chyba nikt mu się nie oprze- pyszny tort!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach... lubię takie! Wygląda pięknie! Jak z cukierni! :)

    OdpowiedzUsuń