sobota, 16 marca 2013

Pasta z jajek, avocado i bazylii na chrupiących krążkach.

       Najbliższe dni to zdecydowanie czas Jajek:) Jajka w wydaniu pasty, jajka z dipem kolendrowo-koperkowym, jajka pod chrupiącą pierzynką z boczkiem i pieczarkami, mus z łososia i jajek, twarożek z wędzonym dorszem, cytryną i jajkiem itd. Końca nie widać;) Siedzę w  kuchni od rana i już mi się w głowie kręci od tych białek i żółtek. Szybko wrzucam przepis i pędzę na spacer, korzystając z pięknego słońca za oknem:) 




Składniki:
  • 1 dojrzałe avocado
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • garść liści bazylii
  • łyżka jogurtu greckiego albo gęstej śmietany
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
* do podania: krążki z ciasta francuskiego (tak na jeden kęs), ponakłuwane widelcem, posmarowane mlekiem i posypane solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Upieczone na złoto.


Przygotowanie:

Umieśćcie wszystkie składniki w blenderze i zmiksujcie na gładką pastę. Doprawcie do smaku i gotowe:) Przed podaniem należy schłodzić pastę w lodówce aby nieco stężała. Łatwiej będzie nakładać ją potem na krążki z ciasta francuskiego.



4 komentarze: