wtorek, 12 marca 2013

Kiełbaski w cieście francuskim - idealne na przekąskę.

    Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie szybkie, nieskomplikowane dania. Szczególnie wtedy, kiedy mam mieć gości. Po co siedzieć w kuchni przy garach, kiedy lepiej ten czas spędzić przy stole z resztą towarzystwa. Ten przepis idealnie się do tego nadaje. Ja jako dodatki do kiełbasek wybrałam musztardę i parmezan, ale opcji jest naprawdę wiele. Wystarczy ruszyć wyobraźnią i wybrać te składniki, które Nam najbardziej pasują. Zatem miłej zabawy i smacznego!:)




Składniki:
  • ciasto francuskie
  • surowe cienkie kiełbaski
  • musztarda angielska
  • parmezan
  • świeży tymianek opcjonalnie
  • jajko do smarowania
  • nasiona sezamu do posypania
Przygotowanie:

Posmarujcie ciasto musztardą w miejscu gdzie będzie kiełbaska. Połóżcie kiełbaski na tak przygotowanym cieście i zetrzyjcie na nie trochę parmezanu. Możecie również dodać listki świeżego tymianku. Zawińcie kiełbaski w ciasto (smarując brzeg ciasta jajkiem, żeby się dobrze skleiło). Posmarujcie całość roztrzepanym jajkiem i posypcie sezamem. Podzielcie taki "rulonik" na kawałki dowolnej wielkości i pieczcie w 180 stopniach do momentu zrumienienia ciasta.




2 komentarze:

  1. No pychotka:) Fajny pomysł na imprezke:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze! =)

    OdpowiedzUsuń