sobota, 2 marca 2013

Pierwsze urodziny i biszkopt babci Suzie:)))

    Dzisiaj mija dokładnie rok od momentu, w którym zdecydowałam się na prowadzenie bloga. Ani przez chwilę nie żałowałam tej decyzji:) W najśmielszych oczekiwaniach nie spodziewałam się, że kulinarna blogosfera aż TAK tętni życiem! To cudowne, że jest tyle osób, które tak jak ja zakochały się w gotowaniu i dzieleniu się swoimi pomysłami z innymi. 
   Jestem przeszczęśliwa, że tylu z Was zagląda w moje skromne progi. Na początku było zaledwie kilkanaście osób (wiecie rodzina, przyjaciele;)), teraz dziennie są Was setki!! Bardzo Wam za to dziękuję:) Za wszystkie Wasze odwiedziny, miłe komentarze, cenne uwagi. To wszystko wiele dla mnie znaczy. 
   Czy wypada samej sobie składać życzenia? Hmmm zaryzykuję... Życzę sobie zatem, nieustającej pasji, wciąż nowych pomysłów, nowych inspiracji i jeszcze więcej tak fantastycznych czytelników jak Wy!! A Nam razem życzę aby ta wspólna przygoda trwała jak najdłużej:) Buziole i zapraszam na tort urodzinowy!:*




Składniki ciasta:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
 Składniki kremu:
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4-5 łyżek cukru pudru
dodatkowo 270 g konfitury malinowej
Przygotowanie ciasta:

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Utrzyjcie jajka z cukrem na gładką masę. Dodajcie przesianą mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszajcie. Przelejcie masę do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką bądź cukrem. Pieczcie aż biszkopt ładnie wyrośnie i będzie suchy w środku. Po upieczeniu przełóżcie na kartkę aby całkowicie ostygł.

Przygotowanie kremu:

Dokładnie wymieszajcie mascarpone z cukrem pudrem, pastą waniliową i skórką z cytryny aby nabrało lekkiej konsystencji. W osobnej misce ubijcie śmietanę i w trzech partiach dodajcie ją do serka, delikatnie mieszając.


Składanie tortu:
  1. Biszkopt przekrójcie na 3 części.
  2. Na pierwszy placek, który będzie spodem, nałóżcie kilka łyżek konfitury i rozsmarujcie ją na całej powierzchni placka po czym nałóżcie kilka łyżek kremu i równomiernie go rozprowadźcie. 
  3. Na krem układacie drugi placek, ale nie ten wycięty jako środkowy tylko ten wierzchni, odwracając go do góry nogami i powtarzacie czynności jak w przypadku pierwszego placka. 
  4. Na wierzch ostatniego nałóżcie resztę kremu i równomiernie rozprowadzacie go po powierzchni oraz po bokach tortu. Możecie boki tortu obsypać delikatnie uprażonymi płatkami migdałów lub tak jak ja, listkami z białej czekolady :)



5 komentarzy:

  1. Przepiekny!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny tort i blog! Cieszę się, że tu trafiłam:)
    Gratuluję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort jest fantastyczny! A Tobie życzę kolejnego roku w blogosferze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny ten tort, dekoracja mistrzowska :)
    Wszystkiego najlepszego, powodzenia w dalszym prowadzeniu bloga :)

    OdpowiedzUsuń